A válságban is jól fogy az Unicum

2009.05.15. 08:05 Módosítva: 2009.05.15. 08:05
Mintha egyáltalán nem érintené a válság a Zwackot, az unicumgyártó szinte minden soron stabil növekedésről számolt be gyorsjelentésében.

A Zwack tegnap közzétett gyorsjelentésével is igazolta azt a közvélekedést, miszerint legyen bármekkora gazdasági válság, a gyógyszergyártók, az élelmiszer-, a dohány- és a szeszipar akkor is stabilan fog teljesíteni. A cég negyedik negyedéves beszámolójában (az üzleti év a társaságnál áprilistól áprilisig tart) szinte minden soron a bázisidőszakénál jobb eredményeket mutathatott ki, a számokban nyoma sincs a harmadik negyedévben kisebb riadalmat okozó enyhe visszaesésnek.

A forgalom ha csak szerény mértékben is, de tovább emelkedett, a jövedéki adóval csökkentett árbevétel éves szinten már meghaladta a 20 milliárd forintot. Ezen belül tovább nőtt a prémium szegmensbe tartozó termékek súlya, miközben a kommersz italokból származó bevétel 8 százalékkal csökkent. Az exportárbevétel - bár majd 20 százalékkal növekedett - továbbra sem képvisel jelentős súlyt a cég árbevételén belül.

Bár a januártól március végéig tartó időszak jellemzően igen gyenge a társaság életében, a cégnek a tavalyi veszteséggel szemben idén szerény nyereséget sikerült termelnie a téli hónapokban. A negyedév 89 milliós nyereségével az éves üzemi eredmény 3,75 milliárd forintra nőtt. Adózott szinten pedig 3,072 milliárd forint profitot hozott az üzleti év, 9 százalékkal többet, mint a megelőző.

Az idei évvel kapcsolatban azonban mintha nem tűnne túl bizakodónak a Zwack. Mint írják, árbevétel oldalról jelentős kihívások érik majd a céget, elsősorban azért, mert a júliusban esedékes adóemelések és a fizetőképes kereslet csökkenése is rossz hatással lehet az értékesítésre. A Zwack azért igyekezett erre felkészülni, március végén létszámleépítésről is határozott a társaság. Ennek 140 milliós költsége ráadásul már megjelent a mostani kimutatásban, míg a megtakarítások csak a következő negyedévben várhatók. Mivel a profit meghaladta az előzetes tervekben szereplőt, vélhetően semmi akadálya nem lesz a szokásos, 1000-1200 forint közötti részvényenkénti osztalék kifizetésének.

A Zwack-papírok tegnap valamivel 13 ezer forint felett cseréltek gazdát a tőzsdén, tehát osztalékhozam szempontjából a jelenlegi állampapírkamatok mellett nem nevezhetők túlzottan olcsónak - igaz, drágának sem, különösen akkor, ha figyelembe vesszük az idén előlegként már kifizetett 1300 forintos osztalékot is.