A kedvezmények szűkítésén spórolna a MÁV

2009.05.18. 07:47
10 százalékos jegyet kellene vennie az eddig ingyen utazó 65 év felettieknek és a 6 év alattiaknak a MÁV Startnál formálódó elképzelés szerint, a vasút ezen és más kedvezmények megnyirbálásával igyekezne 40 milliárd forintot megspórolni évente - írja a Népszabadság.

A vasúti személyszállítás költségeinek megtérítésére 2009-ben szánt 163 milliárd forintból negyvenmilliárdot szeretne megspórolni az új közlekedési miniszter, jelentette be még kinevezésekor Hónig Péter, a tervek összeállítását a MÁV-ra bízva. A MÁV Startnál készülő javaslatok szerint egyebek között a vasúti kedvezmények megnyírbálásával lehetne előteremteni az összeget - tudta meg a Népszabadság.

Ezek egy része csak szűkebb kört érint: ilyen lehet például az országgyűlési és európai uniós képviselők névre szóló bérletkedvezménye. Az összesen negyvenféle kedvezményből alighanem a leginkább ismert a 65 év felettiek és a 6 év alattiak ingyenes utazási lehetősége. Bár korábban volt arról szó, hogy legalább egy regisztrációs jegyet váltani kelljen az ingyen utazóknak, hogy a MÁV tudja, hányan vannak egyáltalán, ez a terv nem valósult meg. Most a számuk megismerésén túl bevételt is hozhat, ha 90 százalékra mérsékelik a nekik nyújtott kedvezményt, azaz a teljesárú jegyek árának tíz százalékáért utazhatnának.

A közalkalmazottak jelenleg évente 12 alkalommal 50 százalékos kedvezménnyel vehetnek oda-vissza útra szóló jegyeket, ez is a megszűntetendő, szélesen tömeget érintő kedvezmények közé tartozhat. Kevesebbeket érint, hogy megszüntetheti a vasút a 65 évesnél idősebb, magyarigazolvánnyal rendelkező külföldi és EU-állampolgároknak járó százszázalékos kedvezményt.

A Népszabadság emlékeztett: egyes kedvezmények megszüntetéséhez, így egyébként a már említett, a képviselőknek járó ingyenesség felszámolásához parlamenti döntés kell. Törvénymódosítással, a vasút javaslatára az Országgyűlés megszüntethetné a hat és 65 év közötti, magyarigazolvánnyal rendelkező külföldi állampolgároknak évente négy alkalommal menettérti utazásra járó 90 százalékos kedvezményt is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla