Friderika
9 °C
18 °C

Jogerősen tisztességtelen volt a K&H biztosító

2009.05.20. 17:57
A K & H Biztosítónak törölnie kell szerződési feltételeiből azt a tiszteségtelennek ítélt kikötést, hogy a betörések károsultjainak rendőrségi nyomozást megszüntető határozatot vagy jogerős bírósági ítéletet kell beszereznie ahhoz, hogy fizessen a biztosító. Ez a feltétel évekig is meghosszabított egy-egy kárrendezési eljárást. A jogerős bírósági döntés precedens értékű, így más biztosítók önként törölhetik hasonló passzusaikat.

Helyt adva a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) fellebbezésének, a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletben úgy döntött, hogy a Fővárosi Bíróság ítéletét megváltoztatva arra kötelezi a K & H Biztosítót, hogy a betöréses lopás és rablás biztosításra vonatkozó általános szerződési feltételeiben lévő kikötést, miszerint a károsultnak rendőrségi nyomozást megszüntető határozatot vagy jogerős bírósági ítéletet kell beszereznie, törölje. Az Ítélőtábla szerint ez a kikötés tisztességtelen, mert az a kárrendezés évekre történő elhúzódását eredményezheti. A fenti szerződéses kikötést a továbbiakban a K & H Biztosító nem alkalmazhatja, illetve az valamennyi – eddig nem teljesített szerződés esetében is – érvénytelen. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete kimondja azt is, hogy a fenti kikötés az alperesi biztosítóval szerződő valamennyi félre kiterjedő hatállyal érvénytelen.

Mint a felperest képviselő Dr. Kovács Kázmér ügyvéd elmondta, a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletével nem jogerősen azért utasította el keresetüket, mert úgy foglalt állást, hogy a fenti feltétel nem vezet egyoldalúan a biztosított jogainak csorbításához.

A K & H Biztosító a második a biztosítók között, melynek hasonló szerződési feltételét a bíróság jogerős ítélete tisztességtelennek, ezáltal érvénytelennek minősíti. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság bízik benne, hogy az esetleg hasonló kikötéseket alkalmazó további biztosítók nem várják be az ellenük induló pereket és általános szerződési feltételeikből a fentiek figyelembevételével önként törlik a vonatkozó kitételt.