Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagyot kaszált az állam az új cégautóadón

2009.05.21. 07:32
Februárban 3,8 milliárd forint cégautóadót fizettek be az érintettek, ami azt jelenti, hogy a cégautók száma négy-ötszázezerre tehető. Korábban csak 30 ezren fizették meg ezt az adót.

Bejött a kormány számítása az átalakított cégautóadóval kapcsolatban. A februártól hatályba lépett új rendszer alapján a cégek összesen 3,8 milliárd forintot fizettek be egy hónap alatt - a februári adófizetési kötelezettség után első ízben áprilisban kellett fizetni.

A befolyt 3,8 milliárd forint alapján arra lehet következtetni, hogy akár négy-ötszázezer autó után is megfizették az adót. A számot csak becsülni lehet, a statisztikai hivatal adatai alapján arra lehet következtetni, hogy az autók többsége a kisebb kategóriába sorolódik.

A bevétel nagyjából megfelel a kormány korábbi várakozásainak: a korábbi szabályok szerint 30 ezer autó után fizettek adót, 300 ezer autó esetében pedig kibújtak az adófizetési kötelezettség alól a tulajdonosok. Az új rendszerben azonban erre gyakorlatilag nincs lehetőség, mert minden céges autó adóköteles és az útnyilvántartás vezetése sem ad felmentést ez alól.

A több százezres adóalanyi kör alapján az is elmondható, hogy nem akartak tömegesen elmenekülni az adófizetés elől a cégek. Ez főleg a családi vállalkozások esetében lehetett volna megoldás, ahol a céges és a magánvagyon összekeveredik: a vállalkozás tulajdonában lévő autót át kellett volna a tulajdonosokra íratni, így a cégautóadót nem kellett volna megfizetni. A jelek szerint azonban ez nem következett be, az ezzel járó adminisztráció, költség és az átírási illeték megfizetése túl sok ahhoz, hogy éves szinten 77 vagy 165 ezer forint adót spóroljanak.

A költségvetésben egész évre 27 milliárd forint cégautóadót tervezett a kormány, ami megfelel a korábbi szabályok szerint befolyt cégautóadó összegének. Különbség csak az egyes adótételek között mutatkozik: aki eddig is fizetett adót, szinte kivétel nélkül nagyságrendekkel, akár több százezer forinttal is kevesebbet kell fizessen havonta.