Pongrác
12 °C
23 °C

Tizedére esett a lakáseladások száma Budapesten

2009.05.21. 15:20
Egy éve havi 200 lakás kelt el Budapesten, az idén viszont csak 17-25 lakást lehet eladni havonta, az eladatlan lakások száma 1280-ra nőtt a fővárosban - mondta csütörtökön sajtótájékoztatón Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

Tavaly 7 ezer új lakás kelt el Budapesten, az idén 2-2,5 ezres értékesítés várható. A visszaesés miatt több nagy fejlesztő kivonult a piacról, szaporodnak a kis projektek, amelyek fejlesztői a vevők pénzéből építenek - tette hozzá az ingatlanfejlesztő cég vezérigazgatója. Ez volt jellemző a múlt század végén, a lakásépítés felfutása előtt, és ez tér vissza újra. A nagyok közül az a fejlesztő marad a piacon, akinek megfelelő telek-portfóliója van.

Az adatok 32 kiemelt projekt 4183 lakásából származnak, ezeket másfél éve kíséri nyomon a Cordia.

A fejlesztő társaság közép-felső kategóriás lakásokat épít, a tőle vásárlók 2-3 százaléka vett igénybe szocpol kedvezményt, és a támogatott forint hitelek aránya is elenyésző. A válság óta a készpénzes vevő a tipikus, illetve az, aki euró-hitelt vesz fel a lakásvásárláshoz. Az említett két támogatás tervezett eltörlése tehát nem érinti a Cordiát, az áfa emelése viszont rájuk is hat. Földi Tibor nem látja még az átmeneti szabályokat, véleménye szerint az lenne a korrekt eljárás, hogy akinek a végszerződése az áfa-emelés napján már bent van a földhivatalban, az csak 20 százalékos forgalmi adót fizessen.

A vezérigazgató hiányolta az állami lakáspolitika hiányát. Miután egy 20 millió forintos lakás után 8 millió forint - 40 százalékos - bevétele keletkezik az államnak, érdeke neki is a lakásépítés fenntartása. Az ingatlanfejlesztők tudnának olyan szabályozási és bürokráciát csökkentő javaslatokat tenni, amelyek pénz nélkül is javítanának a mai helyzeten - tette hozzá.

A Cordia legnagyobb projektje a józsefvárosi Corvin sétány. Az MTI kérdésére Földi Tibor elmondta, hogy tartják a 2012-es befejezési ütemet, sőt előnyben vannak. Új projektet viszont csak 40 százalékos értékesítés esetén indítanak. Finanszírozási gondjuk eddig nem volt, igaz több bank is partnerük, köztük a CIB, az MKB, az Erste és a UniCredit.