A cégek még nem érzik a válságot?

2009.05.22. 07:20
A pénzügyminisztérium szakembereit is meglepte az áprilisi társasági adóbevételek alakulása. Az ebből az adónemből származó bevételek immár négy egymást követő hónapban meghaladták nemcsak a tervezettet, hanem a tavalyit is.

Az első négy hónapban befolyt 144,9 milliárd forintos bevétel 15,6 százalékkal magasabb a tavalyi első négyhavi bevételnél - a növekedést csak részben magyarázza a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó cégek magasabb márciusi adóbefizetése. Hasonló a trend a cégek különadójánál, de még az eva hatálya alá tartozó kisvállalkozások adóbefizetése is tartotta a szintet - legalábbis az első negyedévben.

A válság ugyanakkor egyértelműen jelentkezik a fogyasztási és a lakosság által fizetett adóknál, ami azért is súlyos, mert az áfa és az szja adja az adóbevételek zömét: így hiába a társasági adóbevételeknél a húszmilliárdos többlet, ha csak a személyi jövedelemadó soron 15 milliárd forint esett ki, nem beszélve az áfa 116 milliárd forintos elmaradásától. Az április áfabevételek 25 százalékkal maradtak el a 2008-as adatoktól - de ez már jó hír, ugyanis a PM adatai szerint a bevételek még így is a vártnál kedvezőbben alakultak néhány nagy adózó vártnál magasabb befizetésének köszönhetően. A jövedéki adó soron az üzemanyagokból befolyó bevétel még emelkedett is, a visszaesés egyértelműen a dohánytermékek után fizetett adó csökkenésével magyarázható.

Nem meglepő, hogy arányaiban a legnagyobb visszaesést az új autók után fizetendő regisztrációs adónál lehet tetten érni - itt a felére esett az adóbevétel az első négy hónapban.

Az idén bevezetett Robin Hood-adóból 30 milliárd forintos bevételt remél az állam, az első négy hónapban ebből hétmilliárd forint befolyt, ami időarányosan elmarad a várakozásoktól. Ha nem teljesül a bevételi terv, úgy a gázár-kompenzációra fordítható összeg kisebb lehet a tervezettnél.