Felizgatta olvasóinkat a föld alatti semmi

2009.05.23. 17:26
Az Index a múlt héten számolt be arról, hogy a balatonfűzfői Nitrokémia hasznosítaná négyezer négyzetméteres, kétszintes, háromtermes volt erőműépületét. A cég, mint megírtuk, ötleteket vár: mire lehetne legjobban használni a harminc éve bezárt szénerőmű üresen maradt helyiségét. Csaknem száz olvasónk írta meg javaslatát, a legjobbakról most szavazhatnak is.

Ha lenne tíz üresen maradt föld alatti erőműcsarnokunk, talán az sem lenne elég, hogy helyet adjon minden, az olvasóink által megfogalmazott – és egyébként életképesnek tűnő – ötlet megvalósítására. Kézenfekvő és az egészen elképesztőnél is egy picivel elképesztőbb javaslatok tucatjai érkeztek, bár az is kiderült, hogy nem mi, magyarok vagyunk az elsők, akik valami remek dolgot akarnak csinálni egy használaton kívüli, föld alá rejtett csarnokkal.

Képek az ötletbörze témájáról

Már léptek is az ügyben Svájcban, St. Gallen közelében, derül Balázs leveléből. Itt egy katonai bunkerből hozták létre a világ első, jelenleg tesztüzemben működő, de a tervek szerint június elején hivatalosan is megnyitó nulla csillagos szállodáját és kiállítótermét (ettől alig eltérő ötletet, egy egycsillagos szálló tervét fogalmazta meg Zoltán egy, másokhoz hasonlóan underground szórakozóhelyben is fantáziát látó építész és designer csapat nevében). A szállodai hasznosításra sokan gondoltak: olvasóink közül volt, aki egy speciális hotelt nyitna itt Lucifer szállodája néven, mások inkább luxusszállót telepítenének a kazánok és turbinák és salakozók helyére.

Föld alá a gazdagokkal!

Közülük György a szálloda mellett exkluzív kaszinót vagy játékterem-barlangot, éttermet, akár még föld alatti uszodát is el tudna képzelni Fűzfőn (mások föld alatti fürdőt, sóbarlangot javasoltak). Mint írta, „ide kellene tenni azt, amit Velencére szánnak" – ezt több más olvasónk is felvetette –, indoklása szerint „a kaszinózásra és luxusra vágyó, és azt megfizetni tudó vendégkör van annyira sznob, hogy az ennyire egyedi helyszín vonzó lehet a számukra". A hely ráadásul abszolút biztonságos, közel van a Balatonhoz és Budapesttől sincs nagyon messze – érvelnek olvasóink amellett, hogy igenis ide lehetne csábítani a világ elitjét.

Idegenforgalomban és vendéglátásban több tucatnyian gondolkodtak. A svájci példával előálló Balázs egy nagymama éttermét hozna létre itt, ahol a létesítmény építése idejéből – esetleg a háborús időkből – származó receptek alapján készült ételeket korabeli eszközökkel, a kor hangulatának megfelelően berendezett étteremben lehetne elfogyasztani. „Az épület adottságainak megfelelően lehetne rendezni az étkezések alatt egy-egy légiriadót is" – írta.

PowerPlant, a partitemplom

Nagyon sokan gondoltak arra, hogy a turisztikában vagy a szórakoztatóiparban, de nem szálláshelyként, hanem valamilyen attrakcióként kellene hasznosítani a helyet. Tamás szerint Európa talán legnagyobb és legexkluzívabb, „többszintes partitemplomát – azt hiszem a szimpla diszkó kifejezés kicsi lenne ide – kellene itt létrehozni".

A helynek, ha partikomplexumnak szánnák, tökéletes lenne az adottsága, írták többen is. Nem kell tartani a szomszédoktól, nem kell sokat hangszigetelésre, légkondira költeni. Ráadásul olcsón, egy kis festéssel, átalakítással, néhány bárpulttal és hangfalakkal meg is lehetne oldani az egészet. „Több irányzat, sok ember, van benne hely étteremnek, talán még egy kisebb panziónak is... a név is adja magát: PowerPlant" – foglalta össze röviden a koncepcióját. Sándor szerint „ügyes marketinggel milliós bizniszt lehetne belőle csinálni", Petyi a föld alatti szórakozóhelyek mellett a felszínen több ezer főt befogadó kempinget és
vendéglátóegységet alakítana ki.

Harcolnának napokon át

Szintén szórakoztatna, de nem zenével Ge Ne, aki egy harcászati játékot képzelt a mélybe. A paintballhoz hasonló, de festékkel nem szennyező airsoftban apró műanyag golyókkal lövöldöznek egymásra a játékosok. „Ekkora területen többnapos, ottalvós játék is jól kivitelezhető lenne, minimális hozzányúlással a jelenlegi állapothoz. Ameddig a létesítményben komolyabb beruházás nem valósul meg, ideális lenne az airsoft közösség számára" – ajánlott fel akár ideiglenes hasznosításai javaslatot.

Múzeum, élménypark, szellemvasút

Konzervatívabb olvasóink hagyományos koncertteremben, kiállítóhelyben, esetleg sportlétesítményben – fedett teniszpályában, jégpályában – gondolkodnak. Péter, aki szintén erőműben dolgozik, és néha el-elgondolkozik, mit lehetne az ő munkahelyén csinálni a hatalmas csarnokokkal, bányászati kiállítást vizionált ide. András szerint a helyszín kitűnő volna az Országos Műszaki Múzeum állandó kiállítóhelyének, ami egy „remek, interaktív múzeum lehetne kellő méretű fogadóépülettel, kiszolgáló helyiségekkel". Több olvasónk szerint ennél jobb helyet nem is lehetne találni egy speciális lőszergyártási vagy általában egy haditechnikai múzeumnak.

Máté egy erőműmúzeum és egy pici vidámpark különös egyvelegéből megvalósuló élményparkot csinálna; erre némileg hasonlít Ádám ötlete, aki egy steampunk szellemvasutat építene: „a sínek már adottak, a szűk folyosók direkt jók, a nagy csarnokokba meg jöhetnek a halálkanyarok és a hirtelen felgőzölgő óriáskazánok". Szintén szellemvasútra, de nem is akármilyenre gondolt A. monogramú olvasónk: „első ötletem egy szellemvasúttal egybekötött borospince... A falakon időrendi sorrendben 1924-től az építők képeitől a Horthy-, később a Rákosi-korszak szereplőinek képei egészen a bezárásig terjedő időszakig... tájjellegű borokat, esetleg helyi főzésű sört szolgálnának fel vonatozás közben". A létesítményben lenne egy ipartörténeti terem is, ahol bemutatnák a hely építését a mérnöki munkát, és a mélyépítőket.

Csernobilt ide

Természetesen nem maradtak el a filmes ötletek sem. Amellett, hogy többek szerint ide kellett volna elhozni a Terminátor 4 stábját – ami jó, de kissé megkésett gondolatnak tűnik –, konkrét filmötleteket is kaptunk. Dodon egy posztapokaliptikus, a 2500-as évek zajló filmet forgatna itt – rövid szinopszist is küldött –, mások szerint horrorfilmdíszlet lehetne a hely.

Norbert a Stalker – Shadow of Chernobyl játékot itt filmesítené meg. „A vasutat kicsit működőképessé kéne tenni, pár bányamozdony, preparált zombi, és garantált az első igazi magyar horrorfilm sikere" – írta, hozzátéve: a szarkofágot valószínűleg oda kéne montázsolni valami cgi grafikával.

Gombák és kutatók

Meglepően sokan, több mint tucatnyi olvasónk érvelt amellett, hogy gombát kellene itt termelni. „A klíma kitűnő a gombának, a piac pedig igényelné a finom sampinyon és egyéb gombát. Exportra is bőven jutna, de a hazai piacon olcsóban hozzájuthatna mindenki" – érvelt lehengerlően Gábor, míg Tamás sajtot érlelne a föld alatt, ha megfelelő a páratartalom. Zsigmondnak is az agrárium a szíve csücske, de ő mezőgazdasági kísérleti központnak rendezné be hidropónikai kutatásokhoz a termet – talaj helyett tápoldatban termesztett sampinyongomba annak a derék olvasónak, aki guglizás nélkül tudja, mit csinálnak a hidropónikusok.

Klikkeljen!

Péter bizarr genetikai kísérletekre használná a helyet, míg a szintén a kutatásokban hívő Ádám szerint fizikusok laboratóriuma lehetne „neutrínódetektorral, vagy Dexterrel, esetleg költöztessék ide az LHC-t, mert a magyar mérnökök talán olyanra csinálnák meg, hogy nem megy tönkre évekre az első használat után".

Börtön és szekta

Dezső viszont szkeptikusan ítéli meg a mai magyar elmét, hiszen azt írta: „a mai magyar politikai és gazdasági elitet – beleértve a rendszerváltót is – pártfüggetlenül ide kellene zárni, s arra kötelezni, hogy addig üzemeltessék, míg különbet nem építenek". Embereket zárna ide Jenő is, aki – több más olvasóhoz hasonlóan – börtönként hasznosítaná; a többiektől eltérően ő a gazdasági hasznosításra is gondol: „import rabokat is tartanék jó pénzért, szóval fel lehetne tölteni rendesen".

A különösnek ható elképzelések között szerepelt a „loft irodakomplexum, ami otthont adhatna rengeteg cégnek impozáns környezetben (annak ellenére, hogy a föld alatt helyezkedik el)" – írta Zoltán. Dávid szerint ott létesülhet az első kísérleti föld alatti ipari park, ami „a felszínt nem bántaná, és a munkások is szívesen mennének a nap végén haza; gyárthatnának elektromos autókat, számítógépeket". Zsolt egy új vallási szektát hozna létre a mélyben, „kihasználva az építmény monumentális és misztikus hangulatát".

Voltak, akik egyszerűen csak tárolásra használnák a termeket. Atomtemető, gabonaraktár, víz- vagy gáztározó éppúgy szerepelt a levelekben, mint banki trezorok őrzőhelye, konténertároló, borraktár. A világvégére legfelkészültebbek katasztrófavédelmi szállást, kórházat, raktárt létesítenének önfenntartó rendszerrel, míg több olvasónk szerint csodás szerverparkot lehetne az erőmű helyére telepíteni.

Legyen, ami volt

Vagy egyszerűen lehetne itt újra erőmű – csaknem tíz levélírónk lát fantáziát elsősorban egy geotermikus erőmű létrehozásában (mint egyikük írta, az épületek adottak, csak le kéne fúrni pár száz métert). A villamosmérnök és épületgépész Viktor szerint egy néhány megawattos, gázmotorral vagy gőzmotorral kombinált geotermikus erőmű el tudná látni egész Balatonfűzfőt árammal és meleg vízzel, de „mivel nagy a huzat, esetleg függőleges szélturbinákból is be lehetne ide néhány tucatot állítani". József a geotermikus erőmű ötletét azzal fejelte meg, hogy „a szellemerőműben még így is sok kihasználatlan hely marad, azon a helyen ideálisan lehetne barlangfürdőszerű termálfürdőt kialakítani.