Többet árt a földgáz, mint az atom

2009.05.26. 14:21
A Paksi Atomerőmű Zrt. megbízásából készült, szerkesztői szerint mélységét tekintve Magyarországon eddig példa nélküli, eredményét tekintve azonban aligha nagyon meglepő tanulmányt publikált a Green Capital nevű cég. Magyarországon túl sok energiát használunk, és a magas földgázfüggőség ökológiai lenyomata jelentős.

A Green Capital elemzése a villamos energia keletkezésének életútját vizsgálja az előállítástól egészen az újrahasznosításig. Ide tartozik az előállításhoz szükséges nyersanyag beszerzése vagy az erőforrás keletkezése és ártalmatlanítása, valamint a környezeti hatások összehasonlítása a legkevésbé ártalmas módszer kiválasztása érdekében. A Green Capital a Paksi Atomerőmű Zrt. megbízásából készült elemzésének másik lényegi eleme a „carbon footprint” elemzés, az adott energiatermelési technológia „szénlábnyomának”, azaz az élettartam alatt keletkező széndioxid és egyéb üvegházhatású gázok mennyiségének meghatározása volt. Az összehasonlító elemzések az egyes megújuló rendszerek kivételével a hazai adatok felhasználásával készültek.

energia02

A kutatás szerint a nagyfokú energiafüggőség, a fosszilis energiahordozók, a szén, az olaj, a földgáz felhasználásának igen magas aránya, azok jelentős környezeti, így a globális klímaváltozásra gyakorolt hatása miatt a magyarországi villamosenergia-termelés és
-fogyasztás jelenlegi formájában hosszú távon nem fenntartható. Ehhez hozzájárul a magas energiaintenzitás is, ami azt jelenti, hogy túl nagy az az energiamennyiség, amelyet 1 dollárnyi bruttó hazai össztermék (GDP) előállításához használunk fel.

energia01

A Green Capital elemzéséhez felhasznált vizsgálati szempontok többsége szerint jelenleg az atomenergia nyújtja a legkedvezőbb megoldást a villamos energia fenntartható, a környezetre legkevésbé ártalmas termelésében. A fenti ábra azt mutatja, hogy egy egységnyi villamosenergia előállításához a különböző energiahordozók felhasználásával milyen mértékben terheljük a környezetet.

A nukleáris energia hosszú távú előnyei a vizsgált energiatermelésre alkalmas energiahordozók közül néhány Magyarországon is gazdaságosan elérhető megújuló energiaforráshoz, a biomasszához vagy a napenergiához hasonlíthatók, szemben a hazai technológiák nagy többsége által használt fosszilis energiahordozókkal. Az életciklus-analízis további eredménye, hogy összességében az atomenergia gyakorolja a legkevésbé káros hatást a globális felmelegedésre, az ózonpajzsra, a savasodásra, a vizek összetételére, illetve az emberi egészségre is.