Tőkét emeltek a Malévnál

2009.05.26. 19:39
A Malév Zrt.-ben 10 millió euró tőkeemelést hajtanak végre a tulajdonosai még május végéig, június végéig pedig elfogadják a három éves üzleti tervet, amely szerint a légitársaság az időszak végére nyereségessé válik - mondta Anatolij Ballo, a Vnyesekonombank alelnöke, a Malév igazgatóságának elnöke.

A tőkeemelést a Malév közel 100 százalékos tulajdonosa, az AirBridge Zrt. hajtja végre. A 20 millió forint jegyzett tőkéjű AirBridge-ben Költő Magdolna magyar magánszemély 51 százalékot birtokol, az orosz állami befektetési bank, a Vnyesekonombank részesedése pedig 49 százalék. Költő Magdolna az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy a tőkeemelés után a tulajdonosi arányok nem változnak az AirBridge-ben, hiszen a tőkeemelést a tulajdonos cég a Vnyesekonombank hiteléből teljesíti.

Az MTI kérdésére Anatolij Ballo közölte, hogy bizonyos határidőn belül átutalják azt a 32 millió eurót, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hívott le garanciaként, mert az AirBridge nem teljesítette teljes egészében a privatizációs vállalásokat. Anatolij Ballo, aki a Vnyesekonombank alelnöke is, hangsúlyozta: jó kapcsolatokat ápolnak a magyar kormánnyal, és megértést tapasztalnak magyar részről. Folynak a tárgyalások a magyar kormánnyal, és reményei szerint egy hónapon belül rendeződik a helyzet. A tulajdonosoknak biztos terveik vannak a jövőre nézve, és a Vnyesekonombank kész finanszírozni a Malévet.

A légitársaság igazgatóságának elnöke az is elmondta, hogy a három éves terv részleteiről majd annak elfogadása után tájékoztatják a közvéleményt. Annyi bizonyos, fűzte hozzá Anatolij Ballo, hogy drasztikus leépítés nem lesz, csak a piaci igényekhez igazítják a több mint háromezer foglalkoztatott számát.

Martin Gauss vezérigazgató elzárkózott attól, hogy a keddi igazgatósági ülésen jóváhagyott 2009. évi üzleti tervet ismertesse, arra hivatkozva, hogy először a dolgozókat fogják tájékoztatni róla.