A nem munkanélküli devizahiteleseket is megsegíthetik

2009.06.02. 19:15
Legfeljebb 10 millió forintos lakáshitelnél lehet majd igénybe venni azt az állami garanciavállalást, amelyet a kormány tervei szerint a krízishelyzetbe került, fizetési nehézséggel küzdő, nem munkanélküliek igényelhetnének a szolidaritási intézkedéscsomag keretében – értesült az MTI kormányzati forrásból.

Ez a lehetőség a munkanélküliek számára már most is létezik, a kormány pedig azt tervezi, hogy ezt kiterjeszti. Kiss Péter társadalompolitikai miniszter a keddi kormányszóvivői sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy az "aktív" kör csak akkor veheti igénybe ezt a segítséget, ha havi törlesztőrészletének emelkedése meghaladja a 30 százalékot. Hozzátette: hasonlóan a válság miatt munkanélkülivé váltakhoz, e csoport is kétéves átmeneti segítséget kap majd, de nekik nem havi tízezer forintot kell fizetniük továbbra is, hanem az eredeti, emelkedés előtti törlesztő részletüket.

Feltételekkel jön a segítség

Az MTI úgy tudja, hogy a kezességvállalást tucatnyi feltételhez kötné a kormány. Az adósnak először is "hitelt érdemlően" igazolnia kellene a bank felé, hogy megváltoztak az életkörülményei, de ezek csak átmeneti jellegűek; illetve vállalnia kell, hogy havonta minimum 20 ezer forintot továbbra is törleszteni tud a lakáshiteléből. Az is feltételek közé tartozna, hogy az adós a lakhatáshoz szükséges méltányolható nagyságú lakással rendelkezik, és a havi törlesztőrészlete nem haladja meg igazolható jövedelmének 40 százalékát.

Az adósok olyan esetben is kérhetik az átmeneti segítséget, ha szabad felhasználású kölcsönt vettek fel, de ennek nyomán a lakóingatlanra jegyzett be jelzálogot a bank.

A kormány tervei szerint ez a lehetőség jövő év június 30-ig élne, vagyis meghosszabbítanák az eredetileg – a munkanélküliek megsegítésére – meghatározott, idén szeptember 30-án lejáró határidőt. A márciusban elfogadott törvény szerint – amelyet módosítana a kormány – az állam a központi költségvetés terhére kézfizető kezesként áll az adós mögött, aki az áthidaló kölcsönre új hitelszerződést köt a bankkal.

A lakáshiteleseket érintő, a kormány által tervezett változások a szolidaritási csomag részét képezik, amelynek főbb elemeit pénteken jelentették be.

Az önkormányzatok elővásárlási jogot kapnak

Kiss Péter társadalompolitikai miniszter ma elmondta: a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítésére kiterjesztik a korábbi állami garanciavállalást a nem munkanélküli lakáshitelesekre is, megteremtik az önkormányzatok elővásárlási jogát, és annak a lehetőségét, hogy a helyhatóságok ehhez önrész nélküli MFB-hitelhez jussanak. A csomag része a lakásmaffia elleni fellépés is. Az ezekhez szükséges törvénymódosításokat várhatón szerdán nyújtja be a kormány a parlamentnek, és azok a tervek szerint szeptember 1-jén lépnek hatályba.