Most még megúszta a Vértesi Erőmű

2009.06.02. 06:24
Nem hozott végleges döntést a Magyar Villamos Művek (MVM) múlt heti közgyűlése a 2100 dolgozót foglalkoztató Vértesi Erőmű (Vért) jövőjével kapcsolatosan. Bár felvetődött a megszüntetés lehetősége is, a közgyűlésén a bezárást egyelőre levették a napirendről.

Keleti György, az MSZP oroszlányi országgyűlési képviselője az MTI-nek azt mondta, hogy a döntés értelmében az MVM tulajdonában lévő erőműre kidolgozzák, milyen feltételekkel működtethető az eredetileg tervezett 2014-es határidőig. Ezt erősíti meg az MVM tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közlése is, amely szerint a lehetséges megoldások összetett gazdaság- és társadalompolitikai hatásait még vizsgálják, az átmeneti időszakban az MVM a csoporton belüli vagyonátcsoportosítással biztosítja az erőmű finanszírozását.

Az erőmű idei üzleti tervében 720 ember elbocsátása és hatmilliárd forintos tőkeemelés szerepelt, azonban ehhez a tulajdonos MVM hozzájárulása kellett. Az erőmű nehéz helyzetének oka, hogy az áramot kétszer annyiért tudja előállítani, mint amennyiért eladja, ezért a cég életben tartásához havi egymilliárd forintra van szükség. Igaz, ebben az összegben nincs benne az a közel tízmilliárdos kártérítési igény, amit a Vért a Kapolyi László cégével kötött előnytelen szerződések miatt támaszt.

Az erőmű működtetése nemcsak gazdasági, hanem szociális kérdés is, mert a 2100 munkavállaló mellett további 1500 külső embert foglalkoztatnak, valamint adók, járulékok és közterhek címén évente nyolcmilliárd forintot fizetnek be az állami költségvetésbe. Keleti György elmondta: lehetőséget kapott a miniszterelnöktől, hogy szakértőkkel együtt tegyen javaslatot az erőmű további működtetésére. Ezek között szerepel a privatizációs tárgyalások felújítása, az áramtermelésben a biomasszából előállított zöldáram arányának növelése és a szénfillér - amit minden fogyasztó kilowattóránként 23 fillérrel fizet meg - megtartása. A szénfillért - ami éves szinten 7 milliárd forint - 2011-ig kapja a Vért az erőműhöz tartozó márkushegyi szénbánya támogatására.