150 ezret buktak a devizahitelesek

2009.06.04. 20:20
Egy magyar szakértő számításai szerint átlagosan 150 ezer forintot buktak a válság miatt a devizahitelesek az elmúlt nyolc hónapban. Havonta 20-25 ezerrel növekszik a nem fizető ügyfelek száma.

A gazdasági válság kirobbanása óta a növekvő kamatok és a forint romlása miatt egy átlagos magyar devizahiteles 150 ezer forinttal fizetett többet a bankoknak, mint amennyit a válság előtti feltételekkel fizetett volna. Az RTL Klub hiradójának nyilatkozó Tatár Attila közgazdász szerint a kamatemelkedés és az árfolyamveszteség miatti havi részlet emelkedése a nyolc hónapot tekintve átlagosan 150 ezer forintos többletkiadást jelentett.

A szakértő a 150 ezres pluszkiadást egy átlagos magyar devizahitelre számította ki, amit még a válság előtt vettek fel, svájci frank alapon, 5 millió forint értékben, 20 éves futamidőre. Aki viszont japán jen alapú hitelt vett fel, az akár kétszázezer forinttal is többet fizetett az elmúlt nyolc hónapban.

És továbbra is többet kell majd fizetni, a forint ugyanis még sokáig nem lesz olyan erős, mint a válság előtt. Egy euróért az ősz elején 240 forintot kellett fizetni, márciusban már 320-at, jelenleg 286 forint körül mozog az árfolyam. Szántó András elemző szerint a következő hónapokban a forint mozgékonysága megmarad, de az ősz elmúltával az euró árfolyam 270 forint alá is süllyedhet, és ezzel párhuzamosan a svájci frank az ősz végére 180 forint körül stabilizálódhat.

A magasabb törlesztőrészleteket egyre kevesebben tudják fizetni. A BAR listások, vagyis a nem fizető ügyfelek száma havonta 20-25 ezerrel növekszik. Most már több mint 655 ezer ilyen ügyfelet tartanak nyilván a bankok.