Magyarország 1 dollárért

2009.06.04. 12:02 Módosítva: 2009.06.04. 12:33
Az Emfeszt jelképes összegért, 1 dollárért adták el. A szerződést megtámadni a moszkvai gazdasági bíróságon lehet - írta címlapján a Vedomosztyi című orosz gazdasági lap a birtokába került szerződést idézve "Magyarország 1 dollárért" című cikkében csütörtökön.

A lap felidézte, hogy az Emfeszt - Dmitrij Firtas ukrán üzletember utolsó jelentős gázzal foglalkozó cégét - április végén elvitte Firtastól Góczi István vezérigazgató egy évekkel korábban kiadott meghatalmazással élve. A cég ezzel a svájci székhelyű RosGas AG tulajdonába került.

A szerkesztőség birtokába jutott szerződésből kiderül, hogy a vételár 1 dollár volt, és az üzletet az addigi tulajdonos, a ciprusi székhelyű Mabofi Holding nevében kötötte meg Góczi István. Ennek értelmében a RosGas kapja meg az Emfesz 2009-es, egész éves bevételét, s minden esetleges vitát a moszkvai gazdasági bíróságon kell rendezni.

Kényszerlépés volt?

Góczi István a Vedomosztyinak úgy nyilatkozott, hogy az eladás kényszerlépés volt. "Ezzel megmentettem a céget a csődtől, és most újra szállíthat gázt a magyar fogyasztóknak. Az Emfesznek hatalmas adósságai voltak a RosUkrEnergóval (RUE) szemben, de ennek ellenére hiteleket adott Firtas utasítására az üzletember társaságainak" - mondta.

Az eladásról szóló szerződés szerint az Emfesz a RUE-nak 356,5 millió dollárral tartozik. A pénzből 295,1 milliót átütemeztek, míg a korábbi tulajdonos Mabofi 280,5 millió dollárral tartozik az Emfesznek.

Nincs üzlet

"Szerintünk semmiféle üzlet nem jött létre, a Mabofi nem szándékozott eladni sem az Emfeszt, sem annak részét" - mondta a lapnak Knopp András, a Dmitrij Firtas vagyonát összefogó Group DF egyik vezetője. Mint mondta, a volt tulajdonos már be is nyújtotta keresetét a budapesti fővárosi, valamint a Pest megyei bírósághoz, amelyben az üzlet semmisnek nyilvánítását kérte.

A svájci Zug kanton bírósága május 28-án megtiltott az Emfesz és a RosGas részvényeivel való bármilyen üzletet.

Knopp András nem ért egyet Góczi Istvánnal abban, hogy az Emfesz a csőd szélén lett volna és gyors mentésre lett volna szükség. "Góczi maga adott hiteleket a Mabofinak, a RUE-val szembeni adósságok fele  pedig Firtasé, aki nem kapott osztalékot a 2008. év után. Emellett az üzletkötés pillanatában az Emfesz számláin nem kevesebb, mint 150 millió dollár volt, s ezek szerint ezt vette meg a RosGas 1, azaz egy dollárért" - mondta.

A Gazpromnak nincs hozzá köze

A Gazpromnak semmi köze nincs ehhez az ügyhöz - mondta az orosz monopólium szóvivője, míg Góczi a Gazpromot illetően nem kívánt nyilatkozni.

"Az üzletet jóváhagyta a magyar energetikai felügyelőség, ezzel a kérdés lezárult. A moszkvai bíróságot pedig a legsemlegesebbként választottuk" - mondta Góczi István. Hozzátette, hogy a RosGasnak hamarosan új tulajdonosa lesz, nevezetesen az Overgas vizsgálja a megvásárlás lehetőségét, de érdeklődik egy kazahsztáni társaság és egy független orosz gázkitermelő, ezeket azonban Góczi nem kívánta megnevezni - írta a Vedomosztyi.

  Dmitrij Firtas a Gazprommal közösen a RosUkrEnergo tulajdonosa. A RUE évekig szerepelt közvetítőként az orosz-ukrán gázüzletben, az orosz fél közlése szerint Viktor Juscsenko ukrán elnök kérésére, de a januárban Julija Timosenko ukrán miniszterelnök által aláírt, tíz évre szóló orosz-ukrán gázszállítási szerződésben már nincsenek közvetítők. A RUE a Gazpromtól vásárolt gázból Ukrajnán kívül Lengyelországba és Magyarországra is szállított. Az utóbbi üzlet az Emfesz útján zajlott, amely a magyarországi gázszükséglet mintegy negyedét fedezte.