Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Idén is diktálná a kormány a gázárakat

2009.06.08. 08:31 Módosítva: 2009.06.08. 12:09

A Napi információi szerint a kormány azt vizsgálja, miként lehetne úgy módosítani a gáztörvényt, hogy legalább három hónappal kitolják az egyetemes szolgáltatás alá tartozó fogyasztókra vonatkozó hatósági ármegállapítást. Ez ugyanis közvetlen lehetőséget teremtene az októbertől érvényes ármegállapításra, így a kormányzat könnyebben teljesíthetné azt az ígéretét, hogy a fűtési szezontól jelentősen csökkenni fog a földgáz kisfogyasztói ára.

Ha nem prolongálják az ármegállapítási jogot, akkor a jövőben már nem lesz közvetlen ármeghatározó jogköre a szakminiszternek: a Magyar Energia Hivatal (MEH) ugyan kap bizonyos jogosítványokat az árak ellenőrzésére és felügyeletére, de ezek korántsem egyenlő értékűek az ármeghatározás lehetőségével. Sokan attól tartanak, hogy a MEH esetleg - más lehetőség híján - a villamosenergia-piachoz hasonlóan a jelentős piaci erőfölény vizsgálatának lehetőségével fog élni egyes piaci szereplőkkel szemben, ami számos egyéb kérdést felvet.

Érthetetlennek és szakmailag indokolhatatlannak nevezte ugyanakkor a júliusi ármódosítást megelőző ár-előkészítési módszert Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) vezetője, a Magyar Energia Hivatal (MEH) volt elnöke. Mint mondta, az árak tekintetében az olaj nemzetközi árszintjéhez kötődő import-gázárak a kilenc hónapos árkövetési mechanizmust is figyelembe véve 40-50 százalékkal csökkentek a tavaly téli csúcsárakhoz képest, ami önmagában is indokolta volna az akár 10-15 százalékos árcsökkenést a kisfogyasztói piacon.

A piaci szempontból indokolt árcsökkenés elmaradásának okaként a legtöbben a kormány és a nagykereskedő E.On közötti árkompenzációs vitát jelölték meg. Szakértői szinten nagyjából 100 milliárd forint körüli szintre teszik az E.On követeléseinek nagyságát, amely abból keletkezett, hogy az E.On a beszerzési ár alatti szinten volt kénytelen a gázt értékesíteni a szociálpolitikai szempontú ármegállapítás miatt. Az árcsökkentés elmaradásával most hónapokig tartó "kompenzációs" időszak kezdődhet, amelynek során csökkenhet a követelés mértéke.  • Vennék
  • Hírek