Simor megszünteti ciprusi cégét

2009.06.08. 16:13
Simor András jegybankelnök mindig betartotta a törvényeket a befektetéseinek, vagyonának kezelésében, és akkor is, amikor a vagyonnyilatkozatát kitöltötte, vagyonát nem gyarapította illegális módon - jelentette ki maga a jegybankelnök. Ciprusi cégét a lehető leghamarabb megszünteti, a befektetéseit értékesíti, a pénzt hazautalja, amit azzal indokol: "megértettem azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökre is szigorúbb viselkedési szabályok kell hogy vonatkozzanak."

Simor András jegybankelnök ügyét a parlament mai ülésén ismét elővette a Fidesz, Szíjjártó Péter, a párt képviselője a jegybankelnökhöz intézett kérdésében célzott arra, hogy Simornak le kellene mondania. Emlékezetes, Simort pár napja befektetései és ciprusi cége miatt támadták.

Megértettem azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökre is szigorúbb viselkedési szabályok kell hogy vonatkozzanak, ezért a társaságban levő befektetéseket a lehetőségekhez képest leggyorsabban értékesítem, majd a társaságot megszüntetem, a befolyó összeget pedig hazautalom - jelentette be a kérdésre adott válaszában az MNB elnöke.

Válaszában ugyanakkor jelezte, hogy a tulajdonában álló külföldi társasági Cipruson, az EU tagállamában van bejegyezve és a képviselő állításával szemben nem offshore cég. Simor hangsúlyozta azt is, hogy a külföldön levő megtakarításainak forrása a jegybankelnöki kinevezése előtt külföldön folytatott tevékenysége, illetve Magyarországon kívüli befektetéseinek hozadéka volt. Vagyonát ezért soha nem menekítette külföldre.

Simor kiemelte azt is: vagyonnyilatkozatának kitöltésekor és a megtakarításainak, vagyonának kezelésében a Magyar Köztársaság jogszabályai szerint járt el. A külföldön bejegyzett cégben meglevő tulajdonát a hazai törvényeknek megfelelően minden esetben bejelentette, a vagyonnyilatkozatban feltüntette. A vagyonnyilatkozata azért nem tartalmazta a cégében levő vagyon összegét, mert erre a nyilatkozat nem kérdez rá, abban kizárólag a cég nevét és a tulajdon arányát kell feltüntetni, melyet minden alkalommal megtett. Simor a jövőben a törvényi kötelezettségen túlmenően a vagyonnyilatkozatában az egyéb közlendők között a hiányolt adatokat feltünteti, a korábbi nyilatkozatait pedig értelemszerűen módosítja, és ahol szükséges, kiegészíti. A parlamentben adott válaszában jelezte azt is, hogy a nyilatkozatokra vonatkozó szabályozás ilyen célú módosítására szükség lehet.

A jegybankelnök mindazonáltal aláhúzta: a vagyonnyilatkozat célja a nyilatkozatra kötelezettek ellenőrizhetőségének biztosítása, azaz hogy azok, akik a köz szolgálatában állnak, ne gyarapíthassák vagyonukat illegális módon. "Ez pedig esetemben nem áll és soha nem is állt fenn" – húzta alá Simor.