Csongor
0 °C
9 °C

EIB-pénzből hitelez kkv-ket az MFB

2009.06.09. 16:06 Módosítva: 2009.06.09. 16:12
Az Európai Beruházási Bank (EIB) 100 millió eurót, vagyis mai árfolyamon számolva 28 milliárd forintot kölcsönöz a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nek (MFB) arra a célra, hogy az magyarországi közepes vállalkozások projektjeit hitelezze meg – jelentették be Brüsszelben.

A kölcsönnel a 250 főnél több, 3 ezer főnél kevesebb embert foglalkoztató cégek hosszú távú finanszírozási igényeinek kielégítését kívánják segíteni.

Ez különösen fontos célkitűzés a jelenlegi pénzügyi válság közepette – hangsúlyozták a hitelt bejelentő közleményben, hozzátéve azt, hogy az MFB ismeri a helyi piacot, vannak középvállalati ügyfelei, és fejlett fiókhálózattal rendelkezik.

Az EIB az egyes kis-, illetve közepes nagyságrendű projekteket legfeljebb 50 százalék erejéig hajlandó megfinanszírozni - projektenként 25 millió eurós felső értékhatárral - az ipar, a közlekedés, a környezetvédelem, az energia és az energiatakarékosság, az infrastruktúra, valamint a szolgáltatások terén, utóbbiba beleértve a turizmust is.

Az EIB korábban már öt alkalommal nyújtott kölcsönt az MFB-nek – összesen 350 millió euró értékben – a kis- és közepes vállalkozások támogatására. 1990 óta az EIB – beleértve ezt a száz milliós kölcsönt – 10,2 milliárd euró kölcsönt folyósított Magyarországnak. Ez utóbbi összegből 2,4 milliárd euró szolgálta a kis- és közepes cégek vállalkozói tevékenységét, a közepes méretű vállatokat, illetve az önkormányzatokat.