Most már kevesebb elbocsátás lehet

2009.06.09. 14:38
„Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő negyedév végéig a jelenlegi negyedévhez képest?” Ezt az egyetlen kérdést tette fel a Manpower a világ 34 országában és térségben, több mint 70 ezer munkaadónak. A 34 országból és térségből csak 11-ben nyilatkoztak úgy a munkaadók, hogy 2009 harmadik negyedévében növekedést várnak alkalmazottaik számában. A magyarországi helyzet sem túl bíztató, bár Budapesten bizakodóbbak: a fővárosi munkaadók stagnálásra számítanak, míg vidéken inkább létszámleépítést várnak. Európában Írországban, Görögországban és Spanyolországban számítanak a legrosszabb munkaerőpiaci helyzetre a következő negyedévben, de nehéz lesz most munkához jutni az Egyesült Királyságban is.

A magyarországi munkaadók mindössze 10 százaléka gondolja úgy, hogy a harmadik negyedévben nőni fog az alkalmazottak száma, 14 százalékuk számít visszaesésre a dolgozói létszámot illetően, 75 százalékuk szerint pedig nem lesz változás a létszámban. Ezek alapján a Manpower Munkaerőpiaci Mutató értéke mínusz 4. A mutató a következő negyedévben munkaerő bővülésre számító munkaadók százalékos arányának és a munkaerő csökkenést váró munkaadók százalékos arányának különbsége. (A cég Munkaerőpiaci Előrejelzése egyébként első ízben terjed ki Magyarországra.) Az előrejelzés egy 773 magyarországi munkaadóból álló, reprezentatív mintán végzett megkérdezés alapján készült. A felmérést kilenc iparágban végezték, 8 régió bevonásával (7+ Budapest).

Vidéken inkább csökkentik a munkaerőt, mint a fővárosban

A budapesti munkaadók a foglalkoztatás stagnálására számítanak a következő negyedévben – a régióra vonatkozó Manpower Munkaerőpiaci Mutató értéke 0 százalék. A többi hét régióban pesszimistábbak a munkaadók az álláskeresők kilátásait tekintve, amelyet a mutató negatív előrejelzése mutat.

tabl01

Az észak-alföldi munkaadók számítanak a legnagyobb visszaesésre, ebben a régióban a mutató értéke –9 százalék, hasonlóan borúlátóak az észak-magyarországi vállalkozások is, itt a mutató értéke –6 százalék. Meglehetősen bizonytalanok a 2009 harmadik negyedévére vonatkozó kilátásokat illetően a nyugat-dunántúli (–2 százalék), valamint a dél-alföldi és középmagyarországi munkaadók (a mutató értéke mindkét régióban –3 százalék).

Nem sok esély van most elhelyezkedni a termelőiparban

A kutatásról

A 2009 harmadik negyedévére vonatkozó Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzés felmérésben világszerte több mint 70 000, a köz- vagy a magánszférában dolgozó HR igazgató és szenior munkaerő-felvételi menedzser vett részt. A válaszadók 55 százalékaaz amerikai kontinens nyolc országát, 23 százaléka az EMEA régió 18 országát, 22 százaléka pedig az ázsiai és csendes-óceáni térség 8 országát és térségét képviselte.

Az egyes iparágak szerinti lebontásban a gyártóiparban tevékenykedő munkaadók a legborúlátóbbak,a mutató értéke ott mínusz tíz, vagyis a munkáltatók inkább számítanak a szektorban dolgozók létszámának csökkenésére, mint a növekedésre. Hasonlóan negatív előrejelzést adtak a nagy-és kiskereskedelemi ágazatban munkaadóként tevékenykedő megkérdezettek is, akiknél a mutató mínusz kilencig csúszott le. A vendéglátó szektorban a harmadik legalacsonyabb a mutató mínusz 8-as értékkel, és alig 3 ponttal magasabb csak a negyedik legborúlátóbb szektoré, a szállítmányozás és raktározás iparágé. A pénzügyi szektorban és a mezőgazdaságban nem sokkal több munkaadó számít létszámcsökkenésre, mint amennyi növekedést prognosztizál, vagyis az utóbbi két területen pozitívabban ítélik meg a következő három hónapra szóló munkaerőpiaci kilátásokat.

Ne menjünk most dolgozni Írországba és az Egyesült Királyságba

A nemzetközi helyzet felmérése végett 34 országban és térségben több mint 70 ezer munkaadót kérdeztek meg. 34 országból és területről 11-ben nyilatkoztak a munkaadók úgy, hogy 2009 harmadik negyedévében növekedést várnak az alkalmazottaik számában. Ahol azonban lehetőség van az előző év azonos időszakából származó adatokkal való összevetésre, ott az derül ki, hogy a foglalkoztatással kapcsolatos jelenlegi várakozások minden országban és térségben határozottan visszafogottabbak, mint egy évvel ezelőtt. Tizenhét országban és térségben a munkaadók visszafogottabb munkaerő-felvételi tervekről számoltak be, mint korábban bármikor, amióta a Manpower az adott térségben felmérést végez. A foglalkoztatással kapcsolatos várakozások Indiában, Norvégiában, Lengyelországban, Peruban, Szingapúrban és Tajvanon a legkedvezőbbek, bár ezekben az országokban is rosszabbak, mint korábban. A munkaerő-felvétel szempontjából Írországban, Spanyolországban, Görögországban, Romániában, Olaszországban, Japánban és az Egyesült Királyságban a legkedvezőtlenebbek a kilátások.

Az EMEA térségben (Európa, Közel-Kelet, Afrika) egyedül a norvég, lengyel, svájci, dél-afrikai és cseh munkaadók jeleztek pozitív - bár így is szerény – eredményeket a harmadik negyedévi munkaerő felvételt illetően. Az előző negyedévhez hasonlóan azokban az országokban, ahol több év adatai alapján lehet összehasonlítást végezni, mindenhol romlottak a kilátások. A régióban Norvégiában és Lengyelországban a legjobbak, Írországban és Spanyolországban pedig a legrosszabbak a munkához jutás esélyei.

tabl03

„Norvégiában a pozitív mutatókért főként a köz -, szociális és egyéb közösségi szolgáltatások területén tapasztalható alkalmazási hajlandóság felelős, itt a kormány ösztönző csomagjai és az oktatók hiánya egyaránt hozzájárulnak a munkáltatók bizakodásához. Az Egyesült Királyságban ezzel szemben soha nem látott pesszimizmus jellemzi a munkaerőpiacot, a munkaadók 10 százaléka készül csökkenteni a munkaerő létszámát a következő negyedévben,” mondta Jeffrey A. Joerres, a Manpower Inc. elnök-vezérigazgatója. „Lengyelországban a lakossági piac lassulása ellenére az infrastruktúra fejlesztése nagyban javítja az építőipari szektorban a munkaerő alkalmazási kedvet.”

Vannak a stabilizálódásra utaló jelek is

A régiók szerinti elemzés vegyes képet mutat a munkaerőpiaci kilátásokkal kapcsolatban, de a várakozások szerint folytatódni fog az általánosan megfigyelhető negatív tendencia. Az egy évvel ezelőtti időszakhoz viszonyítva minden országban és térségben romlott a Manpower Munkaerőpiaci Mutató értéke. Vannak azonban jelek, amelyek a munkaerőpiac lassú stabilizálódására utalnak. Az előző negyedévi adatokhoz viszonyítva a Manpower Munkaerőpiaci Mutató 12 országban és térségben javult, további ötben pedig változatlan maradt. Az ázsiai és csendes-óceáni térségében a nyolc vizsgált országból és régióból négyben javultak a foglalkoztatási kilátások. Az európai, közel-keleti és afrikai régió (EMEA) azon 17 országából, ahol az adatok lehetővé teszik az előző negyedév mutatóival történő összehasonlítást, 8 országban romlottak a kilátások a három hónappal ezelőtti helyzethez képest. Ezzel együtt Norvégiában, Írországban, Csehországban, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban és Svédországban a munkaadók javuló foglalkoztatási tendenciára számítanak. Az amerikai kontinensen a perui munkaadók változatlanul óvatos optimizmusuknak adtak hangot, a régió további hét országa viszont negatív munkaerő-felvételi változásra számít a következő három hónapban.