Még sincs roham a bankoknál a lakástámogatási rendszer szigorítása előtt

2009.06.09. 06:24 Módosítva: 2009.06.09. 09:11
A bankok még alig érzékelik a szociálpolitikai kedvezmény várható, júliusra beharangozott megszüntetésének, a lakáskedvezmények megnyirbálásának hatását.

Az OTP-nél - mint megtudtuk - a támogatott lakáshitelek iránti kérelmek száma a többszörösére nőtt, de ebben nem csak szabályozási tényezők játszottak szerepet. A legnagyobb magyar bank április 20-án indított díjelengedési akciót a lakás- és szabad felhasználású jelzáloghiteleknél, május 25-étől pedig bővítették a díjkedvezmények körét. A megugró érdeklődést ennek, az erősebb szezonális hatásoknak és csak részben a lakástámogatásokkal összefüggő híreknek tulajdonítják. A banknál hangsúlyozták: mivel a kamattámogatás nélküli, piaci kamatozású forinthitelek a jelenlegi lakáshitelpiacon nem versenyképesek a devizaalapúakkal, ezért a kamattámogatás megszüntetése esetén az ügyfelek várhatóan a devizaalapú hitelek felé fordulnak.

A kiegészítő hitelek aránya 2009-ben 2008-hoz képest a jelzálog- és személyi hitelezést tekintve jelentősen nőtt az Ersténél, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy itt is akcióval fűtötték a hitelfelvételi kedvet (friss változásról pedig ezen a téren egyáltalán nem beszéltek).

Áprilisban és májusban csak kismértékű növekedést érzékeltek a támogatott hitelt és támogatást igénylő ügyfelek arányában az előző hónapokhoz képest a Budapest Banknál (BB). A lakáshitelpiacon nagyobb változást nem is várnak, hiszen a piaci jelzáloghitel-termékek (ezek a BB-nél svájcifrank- és euróalapúak is lehetnek) igénylésének lehetősége továbbra is megoldás lehet.

Az állami támogatás iránti kérelmek kismértékű növekedését tapasztalták az elmúlt időszakban a Raiffeisennél is.

A K&H-nál a támogatott hitelek iránt csak az érdeklődők száma nőtt, a tényleges igénylésekben nem tapasztaltak jelentős elmozdulást. Itt arról tájékoztatták a Napi Gazdaságot, hogy a jövőt a folyamatban lévő számos jogszabályi változás, például a lakásmentő csomagként emlegetett törvény befolyásolhatja majd.