Júliustól nem, októbertől csökkenhet a gázár

2009.06.10. 16:01 Módosítva: 2009.06.10. 16:47
Nem emelkedik, pedig új tétel is megjelenik benne, de nem is csökken július elsejétől a gáz ára - ez az eredménye a kormány és az E.On között megszületett megállapodásnak. A világpiaci ár korábbi emelkedését nem követő hazai gázárak miatti veszteségként a kormány 60 milliárd forintot ismert el, az összeghez az E.On másfél év alatt, egy pár forintos díjon keresztül kapja vissza.

Októberben a kormány szándékai szerint csökkenhet a gáz ára - mondta el Oláh Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára a mai kormányszóvivői tájékoztatón. Az államtitkár ugyanakkor jelezte: júliustól az eredeti terveknek megfelelően megvalósul a gázpiac teljes liberalizációja, azaz a piac diktálja majd az árakat az eddigi hatósági meghatározás helyett.

Oláh is elismerte: az gázár októberi csökkenése valójában a forint-dollár árfolyam, illetve a gáz világpiaci árának alakulásának függvénye. Valójában azonban a kormány közvetett módon továbbra is bírhat ráhatással az ármeghatározásra: lényegesen nehezebb lesz, igaz, de a Magyar Energia Hivatal a a jelentős piaci erővel rendelkező szereplők árképzését vizsgálhatja, és ezután akár költségalapú árazást is előírhat.

Július elsejétől azonban alaphelyzetben egyeztetés nélkül a piaci szereplők határozhatják meg az árat, de a most született megállapodással az E.On kapott segítséget, pontosabban hozzájuthat eddig a kormány által meghatározott árak miatt elszenvedett veszteségéhez (amikor is nem érvényesíthette a másfél éve az egekbe kúszó világpiaci árat a lakossági árakban). Ezt a piaci körökben korábban 100 milliárd forintosra becsült összeget végül 60 milliárd forintban állapították meg a kormány és az E.On között folyt egyeztetéseken, de Oláh Lajos jelezte: a követelés 120 milliárd forintnál magasabbról indult.

Az E.On visszakapja, a költségvetést nem terheli a 60 milliárd, a megoldás lényege, hogy egy fix díjat építenek be rendeletileg a gázárba, ami 2010 december 31-ig kiadhatja a szükséges összeget. Ez persze a fogyasztástól is függ, néhány hónappal akár előbb is kifuthat a tétel, mondta Oláh Lajos, aki viszont nem árulta el, konkrétan mekkora összegről van szó.

Tekintve, hogy az elmúlt években 12 milliárd köbméter körül alakult a gázfogyasztás, ha másfél évre így 18 milliárddal kalkulálunk, akkor köbméterenként 3,30 forintot jelent majd a korrekciós díj. Az Index úgy tudja, az lehet azonban a másik közvetett módja a kormány ráhatásának az októberi gázárcsökkenésére, ha a korrekciós díj nem fix összegű.

Ezen összeg július egytől úgy épül be a gázárba, hogy a köbméterenként fizetendő összeg nem változik - hangsúlyozta Oláh Lajos, utalva arra is: ezen dátummal ugyanakkor nem is csökkenhet olyan mértékben az ár, ahogy azt a világpiaci folyamatok indokolttá tennék, tekintve, hogy az árhullám tetejét sem kellett érzékeljék a magyar fogyasztók, a korábbi magas ár terheit elnyújtva kell megfizetni. Szakértők korábban úgy vélték, a piacnyitással akár 10-15 százalékkal is csökkenhetne a jelenleg valamivel 130 forint fölötti gázár. Ez ugye legalább 13 forintot jelentene, amiből ha levonjuk a 3,30-as korrekciós tételt, még mindig marad 10 forint, ami alighanem októbertől eshet ki az árból. Így lehetséges az is, hogy a korrekciós díj most jóval nagyobb, mint időarányosan kalkulálható lenne, míg az októberi csökkentésnél annak összege is csökken.

A KHEM közleménye szerint a kormány és az E.On megállapodás kitér arra is: a kormány segíti a vállalatot a jövőben a hosszú távú gázbeszerzési szerződések meghosszabbításában, garantálja az E.ON gázbeszerzési költségeinek megtérülését. A gázipari vállalat pedig elővásárlási jogot biztosít a kormány részére gáz-nagykereskedelmi érdekeltségében, az E.ON Földgáz Trade Zrt.-ben. Az elővásárlási joggal olyan eszköz kerül a magyar kormány kezébe, amely hosszútávon segíti és védi az ország energiaellátásának biztonságát, ezzel ellenőrizhetővé válik a részvények kereskedelme - jegyzi meg a szaktárca közleménye.