Ida
6 °C
9 °C

Még nagyobb lesz a stratégiai gáztároló

2009.06.10. 07:40

Az ország stratégiai gázkészletével a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) rendelkezik, így a most épülő 1,2 milliárd köbméteres tároló feltöltésére ők írták ki azt a januári pályázatot, amelyet az EMFESZ Kft. nyert meg.

Ám ezzel szakértők szerint komoly gondok lehetnek, hiszen az EMFESZ körül kialakult tulajdonosi vita miatt a cég hetek óta a saját fogyasztóit is csak a Mol és az E.On segítségével tudja ellátni. Bártfai Béla, az MSZKSZ vezérigazgatója szerint 900 millió köbméter gáz beszerzésére írták ki a pályázatot, s eddig az EMFESZ minden, a szerződésben előírt feltételt teljesített. A tároló feltöltését az augusztusi próbaüzem után kezdik meg napi 10-12 millió köbméter gáz betárolásával - tehát eddig nem is kellett az EMFESZ-nek gázt szállítania. Információink szerint júliusban születhet olyan döntés - ha addig nem rendeződnek a társaság körüli vitás ügyek és kérdésessé válik a gáz beszerzése -, hogy új pályázatot írnak ki a stratégiai készlet beszerzésére.

A kormány három éve döntött az 1,2 milliárd köbméteres stratégiai gáztároló létesítéséről, amelynek napi kitárolási kapacitása minimum 20 millió köbméter. Novák Bence, a kivitelező MMBF Földgáztároló Zrt. megbízott vezérigazgatója szerint a beruházás az ütemterv szerint halad, ezért a tároló a törvény szerinti határidőig, vagyis jövő január elsejéig teljes mértékben feltölthető.

A földgázmező az előírt 1,2 milliárd köbméteres kapacitással szemben lényegesen nagyobb tárolási mennyiséget tesz majd lehetővé, mert a korábbi kitermelés miatt további mintegy 2,4 milliárd köbméter gázt is tartalmaz. Ez ugyan teljes egészében nem hozható a felszínre, ám felhasználásával a ténylegesen kinyerhető tárolói kapacitás így is közel 700 millió köbméterrel növekszik.