Mennyi lesz a gáz ára júliustól?

2009.06.10. 10:51
Elvileg három héten belül, július 1-jén megvalósul a teljes piacnyitás a gázpiacon, amivel akár 10-15 százalékos árcsökkenés is jöhetne. Gyakorlatilag viszont korántsem biztos, hogy a második félévtől valóban csak a piac diktál a gáz áráról. A liberalizációhoz szükséges rendeletek egy része még nem jelent meg, és lapinformációk szerint a kormány szeretné legalább három hónappal kitolni a hatósági ármegállapítást. Százmilliárd forintot kellene előkeríteni.

A kormány felülvizsgálná a gáztörvényt, hogy elhalasszák az elvileg július 1-jétől hatályba lépő gázpiaci liberalizációnak az ármegállapításra vonatkozó részét. A kormány azt vizsgálja, miként lehetne úgy módosítani a gáztörvényt, hogy legalább három hónappal kitolják az egyetemes szolgáltatás alá tartozó fogyasztókra vonatkozó hatósági ármegállapítást. Az Index ezzel kapcsolatos kérdéseire az illetékes Közlekedési, Hírközlési és Energetikai Minisztérium cikkünk megjelenéséig csak annyit mondot, dolgoznak a válaszokon.

A válaszon, azaz a határidő eltolásán a költségvetés százmilliárd forintja múlhat: a mostanáig még hatóság által meghatározott árakon ugyanis körübelül ennyit bukott kényszerűségből a magyar piac igényeinek nyolcvan százalákát lefedő E. On. A minisztérium által meghatározott tarifa ugyanis egyszerűen - a lakosság teherbíró képességét kímélve - nem tartott lépést a világpiaci árakkal, amikor azok emelkedtek.

Se fel, se le

A földgáz fogyasztói árát negyedévenként állapítják meg, erről a jelenlegi szabályok szerint a szakminiszter ad ki a negyedévet megelőző harmincadik napig – vagyis lényegében az azt megelőző hónap elejéig – árrendeletet. A fogyasztói gázár tavaly július óta egyszer változott: októberben volt egy enyhe áremelés, amit idén januárban és áprilisban szintentartás követett.

A gáz – a Magyar Energia Hivatal honlapján olvasható adatok szerint – a a lakossági kisfogyasztóknak jelenleg köbméterenként 132,19 forintba, a nem lakossági kisfogyasztóknak 132,72 forintba kerül. A középfogyasztók 134,60, illetve 139,79 forintot fizetnek – itt is a lakossági ár az olcsóbb –, a legnagyobb fogyasztóknak 122,26 forintba kerül a gáz egy köbmétere (a lakossági áraknál az esetleges gázártámogatás hatását természetesen nem vettük figyelembe).

Ha júliustól megnyílik a gázszolgáltatás, akkor onnantól a kormány – a szakminiszter – helyett a piac diktálja majd az árakat. Ez azt jelentené, hogy már akár idén nyáron jelentősen, a szakértők becslései szerint legalább 10-15 százalékkal eshetnének a fogyasztói árak. A kormánynak ugyanakkor érdeke, hogy azokat még szinten tartsa, hogy a fogyasztók által fizetett és a valós ár különbségéből kifizesse azt a nagyjából 100 milliárd forintot, amennyi veszteséget – a szakértők becslése szerint – az elmúlt években a gáznagykereskedő E.On összeszedett azzal, hogy nem emelték a piacilag indokolt mértékbe az árakat.

Egy éve megoldatlan probléma

Látható, hogy a kormány érdemi megoldás helyett egy éve görgeti maga előtt az egész gázárproblémát – reagált a piacnyitás esetleges elhalasztásának a hírére Felsmann Balázs, a Force Motrice energiaipari tanácsadó cég partnere. A volt infrastrukturális szakállamtitkár szerint ahhoz, hogy a július 1-jétől hatályos gázpiaci liberalizációt vagy annak bármely részét elhalasszák, törvényt kell módosítani, ám erre az ebből a hónapból hátralévő három hét már nem tűnik elégnek.

Arról nem is beszélve, hogy a gázpiac megnyitása nem a szeretem, nem szeretem kategóriájába tartozik, ez uniós kötelezettségünk, és már július 1-jével is késésben vagyunk ahhoz képest, amit Brüsszelnek vállaltunk. A törvénymódosítás, a liberalizáció elhalasztása nonszensz, már az első pillanatban látszik, hogy ennek következményeként egy egészen biztosan elmarasztalást eredményező uniós eljárás indulna Magyarország ellen – mondta Felsmann.

A problémát Felsmann szerint is az jelenti, hogy tavaly a gázárak drasztikus világpiaci emelkedését nem építették be a lakossági fogyasztói árakba, így a nagykereskedő E.On szakértői becslések szerint nagyjából 100 milliárd forintos veszteséget szenvedett el. Azóta hiába csökkent a gáz importára 40-50 százalékkal, ezt a hazai fogyasztói árak nem követték, holott 10-15 százalékkal is lejjebb mehettek volna – nyilatkozta korábban Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) vezetője, a Magyar Energia Hivatal (MEH) volt elnöke.

485, 250, 170

A világpiaci folyamatok valóban durva áresést mutatnak. Míg az év elején 485 dollár környékén is volt a gázár, addig jelenleg 250 dollárnál jár, de a határidős piacon a harmadik negyedévre már 170 dollárért is lehet venni (Csehországban például júliustól átlagosan 6,1 százalékkal csökken a gázár). A kormány keresi a 100 milliárd fedezetét, és azt a technikát, hogy ezt a pénzt visszaadják az E.On-nak – mondják a szakértők.

Azt kellett volna mondani az embereknek: tavaly nem akartuk ráterhelni a fogyasztókra az elszaladt piaci árakat, de ezért most be kell építenünk az árba egy kompenzációs tételt, ami a következő másfél évben a gázár része lesz – mondja Felsmann, aki szerint a megoldás nem is lenne egyedi.

A kilencvenes évek elején a benzinárba is beépítették az útalapot,a

villanyszámlának most is részei a szénipari szerkezetátalakítást finanszírozó úgynevezett szénfillérek. A kormány viszont láthatóan az egyszerűbbnek tűnő megoldást választaná: amíg nincs piac, hanem hatósági ár van, addig a miniszter mondhatja meg, mennyi az elismert importár, és abból milyen fogyasztói ár keletkezik.

Piacnyitás is, meg nem is

A Portfolio.hu úgy tudja: jelenleg az az álláspont körvonalazódik, hogy bekövetkezik ugyan a piacnyitás, ám ennek ellenére júliustól is megmarad a szabályozott, kormány által meghatározott ár a gázpiacon. Felsmann szerint az a fontos, hogy ha a liberalizáció pillanatáig nem oldják meg ezt a kérdést, utána már csak az egyetemes szolgáltatást igénybevevőkkel, vagyis egy jóval kisebb fogyasztói réteggel fizettethetik meg a 100 milliárdot (vagy az erről szóló tárgyalások függvényében annak egy részét).

Ami biztos: a kormányzat már most jókora késedelemben van, és nemcsak azért, mert eredetileg már tavaly januárra, majd idén januárra ígérték, és talán csak most valósul meg a liberalizáció. Hanem azért is, mert egyelőre hiányzik a piacnyitáshoz szükséges jogszabályok egy része, így egyebek mellett a jövőbeni lakossági ellátás árát meghatározó árrendelet is, holott ennek június 1-jén meg kellett volna jelennie. Igaz, most még nemcsak azt nem tudni, hogy mennyi lesz a gáz ára júliustól, de azt sem, hogy azt ki állapítja majd meg.