Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bújtatott privatizációtól tart a Magyar Víziközmű Szövetség

2009.06.11. 18:32 Módosítva: 2009-06-11 18:55:03
A bújtatott, lopakodó magánosítás megállítását szorgalmazza a Magyar Víziközmű Szövetség (MAVÍZ), mert a magyar víziközmű ágazatban nincs szükség szakmai befektető forrásokra, elegendőek az Európai Uniós pénzek - mondta Ányos József, a MAVÍZ elnöke a szövetség csütörtöki, Sopronban tartott konferenciájához kapcsolódó sajtótájékoztatón. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot nem vonták be a regionális vízművek átszervezéséről meghozott döntésbe.

A szövetség szeretné elérni, hogy a vízkincs birtoklásával, a hozzáférési rendelkezési joggal kapcsolatos lépések legyenek nyilvánosak és átláthatóak, és alapuljanak az érintettekkel, így önkormányzatokkal, a fogyasztókkal és az üzemeltetőkkel lefolytatott tárgyalásokon - jelentette ki Ányos József.

A szövetség álláspontja szerint a magyar víziközmű ágazatban nincs szükség az EU-forrásokon kívüli, valamint a fogyasztók által megfizettetett költségeken felüli szakmai befektetői forrásokra. Mint ahogy a külföldi befektetők szakértelmére sem tartanak igényt, a hazai szakembergárda megfelelően felkészült.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az államnak nincs törvényileg kötelező vízellátási feladata, következésképpen a kezében lévő vízközmű létesítményeket az önkormányzatoknak kellene átadni, mivel törvényileg azok kötelezettek a vízellátásra és a szennyvízelvezetésre.

A MAVÍZ a vízdíjra tervezett 25 százalékos áfa-kulcsot is kifogásolta. Szerintük az ivóvizet, mint alapvető élelmiszert kedvezményes, 5 százalékos, de maximum, 18 százalékos áfa-körbe kellene sorolni.

Az elnök kiemelte azt is, hogy a kormányzat régóta adósa a szakmának az úgynevezett teljesköltség-megtérülés biztosításával. A költségek fedezésére a vízdíjakban kellene kellő forrást biztosítani. Ehelyett szerinte a kormányzat újabb és újabb költségterheket ró a szolgáltatókra.

A szövetség szerint a közszolgáltatói tevékenységek közül egyedül a vízközmű szolgáltatás nélkülözi szabályozást. Amennyiben a hiányzó törvényi szabályozó elemek a közeljövőben nem születnek meg, úgy például a veszélybe kerülhet a jelenlegi Európa-szerte elismert magyar vízszolgáltatási színvonal. Ugyanakkor a szolgáltatási díjak kontroll nélküli növekedésére lehet számítani.

Nem egyeztettek a szaktárcával

Horváth Lászlóné, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese szerint a szaktárca az elmúlt években előkészítette a víziközművekről és a víziközművi szolgáltatásokról szóló törvényi szabályozást, és abban minden törvényi szintre kívánkozó szabályozási elem megtalálható. Ez a törvénytervezet közigazgatási egyeztetésre alkalmas módon rendelkezésre áll.

Az MTI kérdésre a főosztályvezető-helyettes elmondta, hogy a magánosítás ellen az öt állami társaság esetében ágáll a MAVÍZ. A szaktárca már korábban kiadott egy közleményt arról, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot nem vonták be abba a döntésbe, amelyet a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, a Magyar nemzeti Vagyonkezelő Zrt. előkészítését követően hozott meg április elsején. A szaktárca ezt követően megkereste a Pénzügyminisztériumot és ismertette azokat a feladat- és hatásköröket, amelyekre ilyen jelentős döntésnél indokolt egyeztetést folytatni a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal. Erre a mai napig nem kaptak választ. Horváth Lászlóné hangsúlyozta, hogy a szaktárca kész a szükséges szakmai egyeztetések lefolytatására.

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. és a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. állami tulajdonú üzletrészét is az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. vagyonkezelésébe adja a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, ezzel a társaságcsoport a régió meghatározó piaci szereplőjévé lép elő - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. az MTI-vel április elején.

A tanács közleménye többek között leszögezte: a víziközművek a vízgazdálkodási törvény értelmében továbbra is kizárólagos, vagy többségi állami tulajdonban maradnak.

Az önkormányzatok vízmű társaságokban való tulajdonszerzési
feltételeinek, lehetőségeinek meghatározására a kidolgozás alatt
lévő vízközmű törvény, illetve a hatályban lévő vonatkozó
jogszabályok szükségszerű módosításának ismeretében tesz javaslatot
a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács - fűzték hozzá.