Egy megyényi marhát öltek le a tejválság miatt

2009.06.11. 07:03
A magyar tejtermelők is csatlakoznak a június 22-ei luxemburgi tüntetéshez - jelentették be a MOSZ Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmánya és a demonstrációs bizottság együttes ülését követően. Emellett itthon, az Európai Unió magyarországi képviselete előtt is lesz tiltakozó akció.

Az elmúlt hónapokban egyáltalán nem javult a tejpiaci helyzet, a termelők szerint az átlagosan 55 forintos felvásárlási árak literenként 25 forintos veszteséget jelentenek számukra. Ha nem kapnak érdemi segítséget, márpedig az eddigi kormányzati intézkedések szerintük nem azok, tömegesen fogják felszámolni az állományukat, és így még kevesebb lehet a hazai előállítású tej a boltokban.

Ágazati szakértők szerint csak az első negyedévben annyi marhát küldtek már emiatt vágóhídra, amennyi egész Hajdú-Biharban van, és tömeges, többezres lehet az exportra, főleg az orosz piacra eladott vemhes üszők száma is.

A napokban indul útnak egy 100 darabos szállítmány Oroszországba - tájékoztatta a Napit Németh Attila, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vezetője. A felvásárlási problémák miatt idén biztosan veszteséges lesz a cég állattenyésztési üzletága, ám a társaság összességében nyereséget tervez. A veszteségek ellensúlyozását a Limagrainnel tető alá hozott vetőmag-előállítási megállapodástól várják. Ennek része az az 1,2 milliárd forintos beruházás is, amelynek keretében a jövő héten megkezdődik a vetőmagüzem építése. A projekt első ütemének befejezését novemberre tervezik, és reményeik szerint 2010-ben már teljes kapacitáson működne Európa egyik legkorszerűbb ilyen létesítménye.