Erdei: Még nem értük el a válság mélypontját

2009.06.11. 16:14 Módosítva: 2009.06.11. 16:18
A pénzügyi válság már oldódik, a gazdasági válságból való kilábalás azonban hosszú ideig tart majd Erdei Tamás. Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, volt bankszövetségi elnök szerint Magyarország ősszel éri el a válság mélypontját.

Erdei Tamás csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a bankok számára az a legnagyobb kihívás, hogyan tudják kezelni jelenlegi portfoliójukat. Úgy vélekedett, hogy a bankok által képzett kockázati tartalék az idén még jelentősen nő, a legkritikusabb a harmadik negyedév lesz. A piac csak 2010 második félévében, 2011-ben támadhat fel. A bankvezető úgy vélekedett, hogy lesznek olyan bankok, amelyek az idén nem realizálnak nyereséget.

Mint Erdei hangsúlyozta a szociálisan rászorult adósok problémáit a bankrendszer nem tudja megoldani. Esetükben az államnak kell beavatkoznia, amire jó megoldás a bérlakásos konstrukció, és az állami garancia az átmeneti nehézségek esetén. A legfontosabb az ügyfelek helyzetének javítása azzal, hogy a munkahelyek megtartásán keresztül átsegítik őket a válságon - tette hozzá.

Az MKB bankcsoport a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti konszolidált előzetes adatok szerint 23,5 százalékkal, 57 milliárd forintra növelte bruttó bevételét az első öt hónapban, míg működési költségei 9 százalékkal, 32,2 milliárd forintra emelkedtek. Az idén további jelentős, 18 milliárd forintos céltartalék-képzésre került sor (+38 százalék), ennek ellenére 8,7 milliárd forint konszolidált adózás előtti nyereséget ért el a bank.

Az átlagos kamatmarzs az MKB-nál 0,5 százalékponttal csökkent. Erdei elmondta: a bankok forrásköltsége 2-4 százalékkal drágult, aminek nagy részét nem tudták áthárítani az ügyfelekre, előbb-utóbb azonban ezt meg kell tenni. A bankvezető nem számít arra, hogy a külföldi forrásköltségek 1-1,5 éven belül számottevően csökkennének. A belföldi betéteket túlárazottnak tartja, és szerint alaposan mérlegelni kell, hogy szabad-e beszállni a versenybe.

A bank az idén már nem tervez további létszámcsökkentést. Erdei arra számít, hogy a céltartalék igény az év hátralévő részében még jelentősen emelkedik. A hitelintézet az év egészére a céltartalékolás után pozitív konszolidált eredménnyel számol.

Az MKB élvezi tulajdonosa, a Bayerische Landesbank (Bayern LB) teljes támogatását, tőkehelyzete stabil. A bajor bank februárban 80 millió eurós tőkeemelést hajtott végre, az MKB tőkemegfelelési mutatója május végén 10,46 százalékon állt, jóval magasabban a 8 százalékos törvényi előírásnál. A bank likviditása megfelelő, forintban pedig egyenesen forrásbőséggel küzd - derült ki.

Az MKB hitelállománya az első negyedévben reálértéken is nőtt és a további növekedés nem likviditási, hanem kockázati okokból limitált. A bank lakossági portfoliója jó, a 90 napon túl nem fizető hitelek aránya 2 százalék, ami a bank szerint tartható. Az év eleje óta összesen 324 átütemezési kérésből 311-et hagytak jóvá, 3,9 milliárd forint értékben.

Az alacsony tőkeellátottság, az eladósodottság és a korlátozott vevőkör miatt a kis- és középvállalati hitelállomány a legveszélyeztetettebb az MKB-nál is. A portfolió jelentősen romlott, erre képezték meg a céltartalék 80 százalékát, s az idén még további jelentős céltartalék-képzéssel számolnak.

A bank segíti az életképes cégek talpon maradását, hiszen az az érdeke, hogy ne realizáljon veszteséget. A beruházások finanszírozására csak szelektíven, egyes ágazatokban, többlet biztosítékokat kérve vállalkozik a bank.

A magas, 180 százalékos hitel/betét arányt középtávon nem kívánja megváltoztatni a bank. A feltörekvő országokban a hitelszükséglet mindig magasabb lesz, mint a helyi megtakarítás - mutatott rá az elnök-vezérigazgató.