Idén már növekednek a nyugdíjpénztári hozamok

2009.06.11. 14:05
Tíz év óta először negatív értéket mutatnak az ING Nyugdíjpénztár 2008. évi eredményei - közölték a cégnél. Mivel az utóbbi évtized átlagos nettó hozama ezzel együtt is pozitív, az ING szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy ez csak pillanatnyi helyzet.

Tavaly a pénzügyi válság hatására világszerte negatív rekordokat döntöttek a nyugdíjpénztárak hozamai. Az ING pénztár tavalyi hozamai portfoliótól függően -12,68 és -22,89 százalék körül alakultak. Ez az eredmény tükrözi a nyugdíjpénztárak körében általában elért eredményeket, a Stabilitás Pénztárszövetség tájékoztatása szerint világszinten átlagosan -23 százalékos hozamot mutattak ki a nyugdíjpénztárak esetében, míg Magyarországon -20 százalék volt az átlag.

Mivel a magán-nyugdíjpénztári befektetések hosszú távra szólnak, egyetlen év eredménye alapján nem szabad messzemenő következtetéseket levonni - hívta fel a figyelmet Borza Gábor, az ING Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. A negatív hozamok ugyanis nem azt jelentik, hogy a pénztártagok befektetései elvesztek, hanem egy pillanatnyi állapotot jelölnek.

A magas értékpapír-tartalmú portfoliók értéke most alacsonyabb, de ez az értékbeli visszaesés csak akkor realizálódik, ha valaki hozzányúl a megtakarításaihoz. Amennyiben kivár a pénztártag, hosszú távon a világgazdaság fellendülésével várhatóan nem csak kiegyenlítődnek majd a mostani negatív folyamatok, hanem igen pozitív eredményre lehet számítani. A pénzintézetnél elhelyezett megtakarítások egyébként az utóbbi tíz évben átlagosan 5,31 és 6,62 százalék közötti növekedést mutatnak.

A tavalyi csökkentés után az idén megfordult a trend, januártól májusig átlagosan öt százalékkal nőttek a magánnyugdíj-pénztárak hozamai.

Azok előtt, akiknek a mostani visszaesés mindenképpen kárt okozna, hiszen közel állnak a nyugdíjba vonuláshoz, egy parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint 52 év felett lehetővé tennék a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépést. Borza Gábor szerint, ha elfogadják a törvényt, akkor az 57 év felettieknek érdemes visszamenni az állami rendszerbe, az 52-56 éveseknél azonban egyénfüggő, hogy ez megéri-e.