Ingatlanba áramlanak a nyugdíjpénzek

2009.06.11. 07:41
Külföldön a pénztárak átlagosan vagyunk 7 százalékát teszik ingatlanba. Nálunk 1 ezrelék körül van ez az arány. Az ezen a területen eddig legaktívabb Évgyűrűk ost akár tízmilliárdot is ingatlanba tenne.

Várhatóan júliusban jön létre az Évgyűrűk magánnyugdíjpénztár zárt körű, nyílt végű ingatlanalapja. Az indulás után 3,5 milliárd, az év végére 5-6 milliárd, 2010 végére pedig 8-10 milliárd forintot fektetne bele a pénztár. Így ha még esetleg nincs is itt a gödör alja, amennyiben a hazai ingatlanpiacon további áresés következne be, a tőke felhasználása fokozatos lesz, a kockázat ezzel csökken.

A pénztárban az ingatlanoknak - a jogszabályi és saját szabályozási keretek között - lassan növekvő szerepet szánnak, külföldi példák alapján az ingatlant tekintik az egyik leghatékonyabb kockázatterítési (diverzifikációs) eszköznek. Külföldön a pénztárak ingatlanainak aránya átlagosan hét százalék körüli, Magyarországon mindössze egy ezrelékhez közelít, ennek a 95 százalékát is az Évgyűrűk meglévő ingatlanportfóliója teszi ki.

A hazai befektetési ingatlanpiacon 2009 első negyedévében a tranzakciós volumen zéróhoz közelít - írja az alapkezelő a CB Richard Ellis elemzésére hivatkozva. Áprilisban is csak öt tranzakció történt a régióban 100 millió euró értékben. Ezt a helyzetet az Évgyűrűk beszállási pontként értékeli. Elsősorban nem hozamtermelő, hanem értéknövekedési céllal vásárol ingatlanokat, de nem vállalt szigorú korlátozásokat.

Az alapba az Évgyűrűkön kívül csak néhány más pénztár fektethet be, egyéb befektetőket, köztük a lakosságot nem célozzák meg. Külső pénzek érkezésével egyelőre egyáltalán nem számolnak. Az alap keretében végzett ingatlanbefektetés egyik nagy előnye, hogy vásárláskor a pénztár tíz-, az alap pedig csak kétszázalékos illetéket kell fizessen. A másik, hogy az ingatlanfejlesztések adminisztrációja pénztárként szinte kivitelezhetetlen - mondták el.