Kezdődik a kecskeméti Mercedes-gyár építése

2009.06.11. 08:34 Módosítva: 2009.06.11. 09:12
Az eredeti terveknek megfelelően, a héten megkezdődnek a német Daimler-Benz konszern magyarországi, 800 millió eurós autógyárának építési munkálatai.

Jóváhagyta a kecskeméti Mercedes autógyár mintatervét a magyar központi építészeti műszaki tervtanács. Ennek nyomán már a héten elkezdődhetnek az építési munkálatok. Másfél millió köbméternyi talajt kell megmozgatni, és 82 ezer négyzetméternyi aszfaltút, valamint 38 ezer négyzetméternyi zúzott köves út és kerítés megépítése mellett másfél millió négyzetmétert füvesítenek.

A tervek szerint 2011-ben befejeződik az építkezés, 2012-ben pedig megindul a kompakt osztályú személyautók sorozatgyártása Kecskeméten.

Hamarosan megkezdődik a munkaerő toborzás is: első körben termelési, logisztikai, minőségmenedzsment, technikai szerviz, IT-, személyzeti, beszerzési, pénzügyi és kontrolling szakembereket keresnek. A felvettek a termelés 2012-es beindulásáig itthon és Németországban képzésben vesznek részt, ebben magyar oktatási intézmény is közreműködik.

Nem lesz külön lakóparkjuk azonban a német kollegáknak, sőt a gyerekeik is a helyi óvodákba, iskolákba járnak majd. Utóbbiban német anyanyelvű osztályokat is indítanak, ahova a helyiek is beírathatják majd gyermekeiket.