Orbán: Jövőre új IMF-megállapodás kell

2009.06.11. 07:23
A jobbközép ellenzék tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) jövőre egy új hitelcsomagról, ha megnyeri a parlamenti választásokat. A leendő kormány a gazdaság növekedésére összpontosít, miközben az euró bevezetése 2014-ig nem valószínű - jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz elnöke a Reutersnak. Ismét bírálta Simor András jegybankelnököt, de nem tette egyértelművé, hogy kormányra kerülésük esetén próbálná-e elmozdítani a helyéről.

Magyarország a 25,1 milliárd dolláros készenléti hitelre támaszkodva finanszírozza kifutó és új adósságait, és Orbán Viktor szerint a szocialisták az áprilisi parlamenti választásokig az utolsó fillérig elköltik majd ezt az összeget. "Emiatt az új kormány és az ország egyaránt nagyon nehéz helyzetben találja majd magát. Addigra elfogy ez a pénz, emiatt pedig új megállapodásra lesz szükségünk az IMF-fel."

Az IMF-hitelcsomag 2010 márciusában jár le és kedden Bajnai Gordon miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarországnak valószínűleg nem kell majd felhasználnia a teljes pénzt, és ami megmarad, az a tartalékokat növeli.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy pártja - választási győzelme esetén - négy év alatt bevezeti-e Magyarországot az eurózónába, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy nagyon valószínűtlen. "Nem mondom azt, hogy lehetetlen, de nagyon valószínűtlen." Az azt firtató kérdésre, hogy vajon 2014 utánra tolódik-e az euróövezeti csatlakozás, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy "tartok tőle."

Az elemzők 2014. évi magyar euróbevezetésre számítanak.

Orbán Viktor azt mondta, hogy az IMF-fel kötendő új megállapodás céljai között szerepel a foglalkoztatás növelése, a gazdaság élénkítése, továbbá az euró bevezetése, mivel "az a magyar pénzügyi rendszer végső stabilizáló tényezője" lesz.

Orbán Viktor szerint az egyetlen lehetséges út a válságból történő kilábalásból az adók jelentős csökkentése, és vitatható, hogy a gazdasági gondokkal küszködő Magyarországnak miért kell 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány az idén, ami az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a deficit nem lehet magasabb az EU átlagánál. Az EU a 27 tagország idei deficitjének GDP-arányos átlagát 6 százalékra jelezte előre, a jövő évit 7,3 százalékra.

Orbán Viktor ismét élesen bírálta Simor András, MNB elnököt, miután a múlt héten a Fidesz lemondásra szólította fel a Simort és Bajnai Gordon kormányfőt adóelkerüléssel vádolva őket. Orbán Viktor azt mondta, hogy "szakmai alapon nem bírálom a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Csak azt mondom, hogy nem a megfelelő ember erre a posztra."

- Együttműködtem Surányival, aki MNB-elnök volt, amikor miniszterelnök lettem. Soha nem volt köztünk egyetértés, sőt a mi interpretációnk szerint a szocialisták kampányában is szerepe volt - mondta Orbán Viktor a Reutersnak. Ettől fügetlenül ő, amikor látta, hogy mi nyertük a választásokat, kész volt a távozásra, és én azt mondtam neki: Kérem, maradjon. Minden helyzet más és más, majd meglátjuk - tette hozzá a Fidesz elnöke.  • Tippek
  • Hírek