Lehet, hogy folytatódik az üzemanyag-drágulás

2009.06.14. 15:05 Módosítva: 2009.06.14. 15:09
Bár a mögöttünk álló hét folyamán nem drágultak számottevő mértékben az üzemanyagok tőzsdei jegyzésárai, azért nem elképzelhetetlen, hogy a Mol emeli szerdán az árait.

A múlt heti záró értékéhez képest péntek délutánig 3,5 százalékkal emelkedett dollárban mérve a benzin ára, a gázolajé közben 6,8 százalékot kúszott felfelé.

A forint mindeközben erősödött kissé a hét folyamán (a dollárral szemben a múlt pénteki 205 helyett péntek délután 199 körül járt a kurzus) ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin esetében 0,4 százalékos, a gázolaj esetében pedig 3,6 százalékos áremelkedés figyelhető meg a tőzsdei árakban - ismerteti a Portfolio.hu.

Az elmúlt egy év hektikus ármozgásai közepette a Mol árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás hétfőn. A Portfolio.hu azonban a tőzsdei jegyzésárak eheti mozgása alapján úgy véli, hogy nincs egyértelmű indoka egy esetleges jövő szerdai áremelésnek.

Ettől függetlenül nem zárható ki, hogy újabb drágulásra kerül sor, hiszen egyrészt a gázolaj ára ha nem is túlzottan nagy mértékben, de emelkedett a tőzsdén, másrészt pedig az elmúlt néhány héten olyan intenzív volt a tőzsdei üzemanyagárak emelkedése, hogy a Mol árazásában maradhattak még nem érvényesített tartalékok.

Nem árt azonban felidézni: ezen a héten szerdán 6-6 forinttal emelte a Mol a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Ez azt eredményezte, hogy most a benzin literje átlagosan körülbelül 285-286 forintba kerül a kutakon, miközben a gázolajat átlagosan 263-264 forint körül mérik, de az egyes kutak árai között 10-15 forintos különbség is lehet.

Egyébként péntek délutánig május 1-hez viszonyítva, forintban mérve, a benzin tőzsdei jegyzésára már 32 százalékot, míg a gázolajé 22 százalékot emelkedett.