Negyven százalékkal csökkent a diákmunka-kínálat

2009.06.15. 07:39

A legnagyobb magyarországi diákmunka-szervező cégek adatai szerint a gazdasági és pénzügyi válság miatt az idén nyáron a korábbi évekhez képest mintegy 35-40 százalékkal kevesebb fiatal tud elhelyezkedni. Bár a Meló Diák, a Fürge Diák, a Pannon Work és a Mind-Diák Szövetkezet szakemberei is egyetértenek abban, hogy az ország különböző részei között e tekintetben is jelentősek a különbségek (hiszen míg a fővárosban és környékén 15-20 százalékos csökkenést regisztrálnak, az ország keleti felének egyes térségében egyáltalán nincs nyári munka).

Növeli a gondokat, hogy a május végi adatok szerint idén a korábbi éveknél 15-18 százalékkal több fiatal szeretne időlegesen munkát vállalni - talán éppen a válság miatt elapadó családi források miatt. A munkaerő-közvetítők és iskolaszövetkezetek adatbázisából az is kitűnik, hogy kevesebb nyári álláshelyet hirdettek meg a multinacionális üzletláncok. Rendkívül óvatosak az idényjellegű foglalkoztatásra korábban nyitott balatoni vendéglátók, ám a legnagyobb visszaesés ebben a tekintetben az ipari üzemekben tapasztalható.

Ugyanakkor néhány százalékkal nőtt a kereslet a mezőgazdaságban. A dél- és nyugat-dunántúli térségben négy telephelyet működtető Villamos és Elektronikai Alkatrész Gyártó Kft. humánpolitikai igazgatója, Sebestyén Ferenc elmondta: míg az elmúlt években átlagosan 30-40 diáknak kínáltak munkát, az idén egyetlen ilyen állást sem hirdettek meg. A rendelésállomány csökkenése miatt februárban és márciusban összesen 80 fővel voltak kénytelenek csökkenteni a létszámot, áprilisban pedig a négynapos munkahetet is be kellett vezetni. Az elmúlt hetekben egy kicsit javult a helyzet, s ma úgy tűnik, szeptember végéig több feladatuk lesz. Ezt és a szokásos nyári karbantartást, takarítást az elbocsátott dolgozók egy részének visszahívásával oldják meg, amire már korábban ígéretet tettek.

A szezon egyelőre annyira bizonytalan, hogy nem mer diákmunkahelyeket hirdetni a Balatonon és a Velencei-tónál több mint fél tucat különböző vendéglátó-ipari egységet üzemeltető Szivárvány 2000 Kereskedelmi Kft. sem, jóllehet korábban nyaranta 120-150 diák is pénzkereseti lehetőséghez jutott a cégnél. Kovács Sándor kereskedelmi igazgató szerint egyelőre még azon felnőtt dolgozók közül sem hívtak vissza mindenkit, akik hosszú évek óta idénymunkát végeznek a cégnél. Még nem tudni, mit hoz a július és az augusztus, de nagyon úgy tűnik, hogy a társaságnál gyakorlaton lévő vendéglátó-ipari tanulókon kívül másnak nem lesz lehetősége diákmunkára - mondja a szakember, hozzátéve, már a kereskedelmi és iparkamaránál is kezdeményezték, hogy a diákok foglalkoztatását központi források vagy kedvezmények is segítsék, mert aligha van rosszabb üzenet egy tettrekész fiatal ember számára, mint visszautasítani a jelentkezését. Ráadásul - mint az már most is érzékelhető - közülük jó néhányan a feketegazdaság felé veszik az irányt.

Úgy tűnik, jóval kevesebb lehetőséget kínálnak az idén a munkát kereső fiataloknak az önkormányzatok, illetve a tulajdonokban lévő cégek is. Az "élmezőnybe" tartozó Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Győrben "csak" a felére csökkent a diákoknak meghirdetett álláslehetőségek száma, a legtöbb helyen viszont már nem is kínálnak ilyet. Csapó Károly, a dél-zalai kistérség munkaerő-gazdálkodással foglalkozó referense szerint a helyhatóságok zöménél az elmúlt hónapokban teljesen háttérbe szorult ez a kérdés. A korábban diákok által végzett feladatokat - például parktakarítást, ároktisztítást, parkolójegy-értékesítést - vagy vállalkozásba adták, vagy a közmunkások végzik. Jóllehet csupán a térségben mintegy ezer fiatal szeretne nyári keresethez jutni, amiből táborba mehetne vagy kirándulhatna.

Úgy tűnik, valamivel kedvezőbb a kép a mezőgazdaságban. Körösi Tamás, a Kapos-Agro Mezőgazdasági Termelő és Érékesítő Kft. főmezőgazdásza szerint idén is tudnak munkát adni a fiataloknak, más kérdés, hogy nem nagyon tolonganak a jelentkezők. Tény, hogy a viszonylag alacsony órabérért többnyire nehéz fizikai munkát kell végezni változó munkahelyen és időjárási körülmények között. Ráadásul az utazással együtt a munkanap általában több mint tízórás. Nem véletlen, hogy a korábbi években is nagy volt a lemorzsolódás. Ettől függetlenül abban bíznak, hogy 60-70 diák idén is végigdolgozza a nyarat.