Majd megszokjuk, hogy csak drágán vehetünk lakást

2009.06.16. 16:38
A 2009-re tervezett beruházások 90 százalékát leállították a befektetők a fővárosi lakáspiacon - mondta a Pesti Házak Zrt. vezérigazgatója. Kerényi Gyula hozzátette: az állami támogatások megszüntetése konzerválja a drasztikusan visszaesett piacot, és a meglévő keresletet is visszafogja.

Az elmúlt időszak nagy változásokat idézett elő a lakáspiacon. Csak a fővárosban az építőipar teljesítménye 90 százalékot esett vissza, vagyis a 2008. negyedig negyedévére és a 2009-re tervezett lakásépítési projekteknek ekkora arányát függesztették fel - mondta az Infó rádiónak a Pesti Házak Zrt. vezérigazgatója.

Nem várható fellendülés

Kerényi Gyula szerint nem is várható, hogy a következő időszakban újraindulna e beruházások jelentős része, mert a külföldi befektetők az anyacégük problémái vagy a hazai piacról való kivonulásuk miatt teljesen beszüntették a tevékenységüket.

A mostani változtatások (de főképp a lakástámogatások megszüntetése és az áfa emelése) mélyen érintik ezeket a projekteket, és olyan árak szabására kényszerítik a beruházókat, amelyek most paradoxnak tűnnek - fogalmazott a vezérigazgató, aki azonban úgy véli, hogy idővel hozzászokunk a magasabb árszinthez, és elfogadjuk, hogy csak drágán tudunk lakást vásárolni.

Az állami támogatások megkurtítása csak konzerválja a jelentősen visszaesett ingatlanpiac helyzetetét, és a meglévő keresletet is visszafogja - tette hozzá a szakértő.

Több kicsi, kevesebb nagy

A Nanette csoport műszaki vetetője szerint bár továbbra is van igény az új építésű lakásokra, az átrendeződő piaci környezet és a kormányzati szigorítások megváltoztatják a vásárlási szokásokat: a kereslet a kisebb lakásokra irányul majd.

Kiss Gábor elmondta: korábban 55-60, most már azonban akár 50 négyzetméter alá is kerül a keresett lakások átlagmérete. Amikor újra fellendül a kereslet, a fejlesztések is újraindulnak - tette hozzá a szakértő, aki szerint most csak azok a befektetők fejlesztenek, akiknek a koncepciója a meglévő kereslethez tud igazodni.