Ománi gázt érhet a magyar rizs

2009.06.16. 07:01
Ománi befektetők akár 15 ezer hektáron is termeltetnének rizst Magyarországon, a terményért pedig gázzal fizetnének - mondta Farkas János, a csárdaszállási Agrár Zrt. igazgatóságának elnöke az MTI-Ecónak.

Az arab ország biztosítaná egyrészt azt a tőkét, amellyel ismét művelés alá lehetne vonni az egykori rizsföldeket - ötszörösére növelve a jelenlegi termőterületet -, másrészt ha sikerülne megállapodni, javulna az ország energiabiztonsága is. Ugyanakkor a termelők számítanak a kormány segítségére is, elsősorban az agrártámogatások nyugat-európai szintre való kiegyenlítésében, jelenleg ugyanis csak a harmadát - mindent beszámítva legfeljebb százezer forintot - kapják a nyugati versenytársakénak.

A hazai rizstermelők egyelőre 3222 hektárra akkreditálták magukat az unióban, vagyis ekkora területre kaphatnak támogatást. Az utóbbi években azonban általában csak 2900 hektáron vetettek rizst, amiből 550-600 hektár Csárdaszállás térségében található.

Magyarországon évente 40 ezer tonnát fogyaszt a lakosság, amiből megközelítőleg 12 ezer tonna a hazai termés, ám ennek egy része külföldre kerül, javító rizsként, éppen a kiváló minősége miatt.