Mi köze Sorosnak a napi 50%-os dráguláshoz?

2009.06.17. 16:10 Módosítva: 2009.06.17. 16:14
Hihetetlennek tűnő, 50 százalékos száguldást mutattak ma a Phylaxia részvényei a BÉT-en, miután a társaság tőkeemelésről, majd akvizícióról (N-Genében való részesedésszerzés) szóló bejelentéseket tett. Mivel a bejelentett tranzakciók egyes részleteit homály fedi, az árfolyamszárnyalás vélhetően nagyrészt a tőkeemelésben részt vevő Bankár Holding személyének és a Phylaxia-részvényekért felkínált árfolyamnak tudható be. Nem szabad persze azt sem elfeledni, hogy az N-Gene tulajdonosai között lapértesülések márciusban a híres befektetési gurut, Soros Györgyöt is megemlítették.

A Phylaxia az elmúlt években a holdingstruktúra kialakításának égisze alatt már több akvizíciót is bejelentett. Ezek között a legutóbbi kettő, a Gazdasági rádiót üzemeltető Műsor-Hang 97 százalékos részesedésének és a már tőzsdére is vitt KEG 95 százalékos részesedésének megvásárlása voltak a leghangsúlyosabbak, bár ezek híre sem váltotta ki az árfolyamnak a mai kereskedés során tapasztalt mértékű száguldását.

Árfelhajtó tőkeemelés

Az árfolyam mai 50 százalékos emelkedésében a Portfolio.hu elemzése szerint vélhetően három tényező játszott a főszerepet. A Bankár Holding tőkeemelés (5 millió darab 200 forint névértékű részvény kibocsátásának) formájában 1 milliárd forint értékben vállal garanciát Phylaxia-részvények megvásárlására. A tőkeemelés a törvényi minimumszintnek megfelelően (a jelenlegi állapot szerint 25 forintos) névértéken valósulhat meg, ami a tegnapi 10 forintos záróárfolyamot 150 százalékkal haladja meg.

Az áremelkedésben szerepe lehet a magas kibocsátási árfolyam mellett annak, hogy ha a jelenlegi részvényesek nem élnek elsőbbségi vételi jogukkal, a Bankár Holding 13 százalék feletti Phylaxia-nagytulajdonosként jelenik meg. A leggazdagabb magyarok között számon tartott Kovács Gábor érdekeltségébe tartozó Bankár Holding (melynek portfoliója kiterjed ingatlanbefektetésekre, mezőgazdaságra, egészségügyre és művészetre) a kilencvenes években pénzpiaci spekulációkra szakosodott, de tevékenysége közé tartozott csődközeli cégek vásárlása, reorganizációja, majd értékesítése is.

A tőzsdei szereplők számára a közelmúltból is ismerősen csenghet a Bankár Holding neve, mely előszeretettel vásárolt a közelmúltban is tartósan veszteséges működést produkáló társaságokat (például 2009 elején a SkyEurope magyar leánya). A Bankár Holding tavaly áprilisban az Exbus vagyonkezelő részvényeire tett tőzsdei kivezetéssel is járó nyilvános vételi ajánlatot. Mint ismert, az Exbus jelentős mértékű elhatárolt veszteségekkel rendelkezett, így a társaság felvásárlásában az adóoptimalizációs lehetőségek jelentős szerepet játszhattak.

Vonzó veszteségek

Ilyen módon az elmúlt évek tartósan veszteséges Phylaxia működését figyelembe véve talán nem lenne csoda, ha a Bankár Holding Phylaxiában való megjelenése egy esetleges felvásárlás, kivezetés képét elevenítené fel a befektetőkben. Ebben az esetben a jelenleg hatályos szabályok szerint a 14 forintos egy részvényre jutó saját tőke (IFRS, konsz., 2008, 296 millió darab 25 forint névértékű tőkeemelés utáni részvényszámmal) értéke lenne kötelezően adandó részvényenkénti vételár.

Nem utolsó sorban az N-Gene gyógyszeripari-biotechnológiai vállalkozásban való részesedés vásárlás bejelentése is felkelthette a spekulánsok érdeklődését. Az N-Gene-vel több helyen is találkozhattunk az elmúlt időszakban a hazai sajtóban. A társaságot hazai magánszemélyek alapították, a tevékenység finanszírozásához azonban szükség volt kockázati tőke bevonására.

Az N-Gene tulajdonosai között megtalálhatjuk többek között a Corvinus Kockázati Tőkealapot, de a Napi Gazdaság korábban a fő részvényesek között említi a jól profitáló befektetéseiről elhíresült Soros Györgyöt is. Ezen túl a Bankár Holding is tulajdonrészt szerzett márciusban a társaságban, 5 millió dollár (ami a Phylaxiába most beinvesztált 1 milliárd forintnak nagyságrendileg megfelelő összeg) fejében 12 százalékos részesedést kapott.