Minden harmincadik forintunk az autóiparból jön

2009.06.19. 07:30 Módosítva: 2009.06.19. 07:48
Magyarországon az autóipar, a járműgyártás húzóágazat. Ezt bizonyítja az is, hogy az ország GDP-jéhez 3,1 százalékkal járul hozzá - mondta Varga István gazdasági miniszter csütörtökön a köztévé Az Este című műsorában.

A kormány olyan gazdasági feltételeket tud teremteni és olyan ösztönzőket tud beiktatni a rendszerbe, amelyek révén a járműgyártás továbbra is vonzó marad a befektetők számára, mondta a miniszter.
Emlékeztetett arra, hogy a kormány már elfogadta a járműipari akciótervet, amelynek kettős célja van. Egyrészt megteremteni a külföldi működő tőke további beáramlásának lehetőségét, másrészt a magyarországi beszállítókat helyzetbe hozni, erősíteni.

Az akcióterv kis része foglalkozik a fejlesztési forrásokkal a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból, nagyobb része viszont a kormány és a szereplők által kidolgozott paramétereket tartalmazza, amelyekkel az iparág túl tudja élni a nehéz időszakot, és fejlődni tud.

Az iparág Magyarországon 63 ezernél több embert foglalkoztat közvetlenül, illetve a beszállítói hálózata révén. Ráadásul egyre inkább az a tendencia látszik, hogy Nyugat-Európából Közép-Kelet-Európába helyeződik át az autóipari termelői, beszállítói bázis.

Varga István közölte: a kormány egyértelműen kimondta, hogy nem kívánja bevezetni a roncsautóprogramot. Azzal ugyanis nem a hazai autógyártást támogatnák, amely most elsődleges cél.