Összeomlik a salgótarjáni üveggyártás

2009.06.19. 08:06
Az építőipart sújtó válság hatására összedőlni látszik a sok évtizedes múltra visszatekintő salgótarjáni üveggyártás. Áprilisban a spanyol érdekeltségű Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt. jelentette be, hogy bezárja 120 dolgozót foglalkoztató gyárát, majd az R-Glass Hungary Kft. által működtetett patinás öblösüveggyár került bajba. Május végén pedig elindult a több mint százéves múltra visszatekintő Salgó-Sík Salgótarjáni Síküveg-feldolgozó Kft. felszámolási eljárása.

A Napi információi szerint a több mint száz dolgozót foglalkoztató üzem vesztét döntően a rendelésállomány csökkenése és a szaporodó kinnlévőségek okozták. A Nógrád Megyei Bíróság a felszámolás lefolytatásával a B&B Gazdasági Tanácsadó Kft.-t bízta meg.


Balázs Miklós felszámolóbiztos egyelőre nem tudta megmondani, hogy a cégnek a hitelezőkkel szemben mekkora adóssága van. A hitelezőknek július 6-áig van idejük a követeléseket bejelenteni a felszámolóhoz. Információnk szerint a követelések összértéke megközelíti az egymilliárd forintot.

A kilencvenes évek elején egyszer már felszámolás alá került síküveggyár néhány évig Hoffmann Ajtótechnika Magyar-Német Kft.-ként működött. 1995-ben került ismét teljes egészében magyar tulajdonba, ekkor kizárólag síküveggyártással és -feldolgozással foglalkozott. Egy évvel később egy fejlesztési program eredményeként már nagyrészt hőszigetelő üvegeket gyártottak.

Az évről évre jobb eredményeket elérő Salgó-Sík az ezredfordulót követően - a folyamatosan növekvő piaci lehetőségek miatt - újabb fejlesztési programba kezdett. 2004 áprilisában elkészült új üzemcsarnokában már úgynevezett savmaratott üvegeket is gyártottak. A központi telephely szűkösnek bizonyult az ebben az időszakban évi 210 ezer négyzetméternyi, különböző típusú üveget előállító társaság számára, ezért Nagybátonyban egy új telephelyet létesített.

A cég 2004-2006 között évente átlagosan 100 millió forint körüli összeget költött technológiai fejlesztések megvalósítására. A társaság nettó árbevétele 2005-ben meghaladta a 1,5 milliárd forintot, 2006-ot 1,9 milliárddal zárta. Egy évvel később forgalma megközelítette a 2 milliárdot.

A rendkívül dinamikusan fejlődő céget azonban tavaly - szinte egyik pillanatról a másikra - teljesen letaglózta a hazai építőipar összeomlása. Rendelésállománya csökkent és a körbetartozások miatt az egekbe szöktek kintlévőségei. Már a múlt év közepén nyilvánvaló volt, hogy a termelést nem tudják finanszírozni, ráadásul a korábban fölvett hiteleket is egyre nehezebben törlesztették.

A cég ugyan az elmúlt hónapokban megpróbált a termelés és a létszám csökkentésével, valamint tőkebevonással talpra állni, ám ez nem sikerült, és egyik hitelezőjének kérelmére elindult a felszámolási eljárása.