Soha nem látott mértékű üzemanyagár-emelkedés jön két hét múlva

2009.06.19. 10:58 Módosítva: 2009.06.19. 11:01
Hatalmas, soha nem látott mértékben emelkednek az üzemanyagárak július 1-től a jövedéki adó emelése, illetve az áfakulcs 20 százalékról 25 százalékra való emelése miatt. Mielőtt azonban valaki az olajcégeket kezdené szidni, érdemes megnézni, hogy miből áll össze a benzin- és a gázolajár most, illetve július 1. után.

Duplán rosszul járnak az autósok július 1-jétől, hiszen a válságra való tekintettel a kormány a jövedéki adót és a normál áfakulcsot is emeli. (A fogyasztási adók emelésével ellentételezi a kormány a járulékcsökkentést és személyijövedelemadó-terhelés enyítését.) A jövedéki adó 5,5 forinttal 109, illetve 90,5 forintra emelkedik a benzin és a gázolaj esetében, míg az áfakulcs 20 százalékról 25 százalékra módosul - írja a Portfolio.hu.

Forrás: Portfolio.hu
Forrás: Portfolio.hu

Mindezek következtében abban az esetben, ha az üzemanyagárak nem változnak az elkövetkező két hét során, a benzin kiskereskedelmi ára 19, a gázolajé pedig 18 forinttal, azaz csaknem 7 százalékkal fog emelkedni. Ekkora mértékű forintban számolt áremelésre eddig még nem volt példa Magyarországon.

0619graf2.gif

Az árnövekedés teljes egészében az adóváltozás eredménye, ami akár azt is okozhatja, hogy az olajtársaságok csökkentik árrésüket. Ez a hatás azonban véleményünk szerint nem lesz jelentős, és csak rövid távon fog megvalósulni.

0619graf3.gif

A július 1-i változásoknak köszönhetően a benzin adótartalma 53 százalékról 56 százalékra, míg a gázolajé 50-ről 53 százalékra emelkedik.

A benzin és a gázolaj összetevőinek arányát a fenti grafikonok szemléltetik.