Az MVM nem szorul offshore cégekre

2009.06.20. 10:13
Az MVM Zrt. közleményben reagált tegnapi cikkünkre, melyben Szász András, Kocsis István volt vezérigazgató tanácsadója azt mondta, hogy az MVM új vezetése által kifogásolt offshore ügyletekre azért volt szükség, mert olyan balkáni befektetéseket készítettek elő, amelyek regionális szereplővé emelhették volna a nemzeti áramszolgáltatót. Az MVM szerint a kétes ügyletek üzletileg sem voltak megalapozottak.

Az MVM közleménye szerint a nemzeti áramszolgáltató élén 2008-ban bekövetkezett személyi változást követően a társaság június 1-vel kinevezett ügyvezetése működésének megkezdése során fokozatosan szembesült több, az társaság korábbi vezetésének időszakában keletkezett folyamatban lévő, üzletileg és jogilag is kétes ügylettel.

A menedzsment ezen ügyletekről részben a könyvvizsgáló jelzései alapján, részben pedig akkor szerzett tudomást, amikor az ügyek előrehaladása során az MVM érdeksérelme nyilvánvalóvá vált. Az ügyletek felszínre kerülését követően az MVM vezetése haladéktalanul intézkedett azok kivizsgálásáról és kezeléséről, az esetleges károk enyhítéséről, illetve a további szükséges lépésekről.

Mindezen lépésekkel párhuzamosan az MVM nemzetközi jogi irodák segítségét is igénybe véve Felügyelő Bizottsági vizsgálatot kezdeményezett. A lezárult vizsgálat, az azt követő testületi döntések alapján büntető feljelentés megtételére került sor.

A lezajlott vizsgálatok – áll a közleményben – egyértelműen feltárták, hogy a kérdéses ügyekben az MVM Társaságcsoport szigorú belső szabályozási rendszerét az ügyekben eljáró személyek megsértették. A döntések előkészítésénél, és meghozatala során elmaradtak a szükséges testületi egyeztetések, sőt a döntések maguk sem a szabályoknak megfelelően születtek.

Az MVM jelenlegi vezetésének álláspontja szerint nincs olyan, bármilyen kedvező üzleti lehetőség, amely indokolhatná a szabályok megsértését.

Az MVM stratégiája nem indokolja off-shore technikák igénybevételét, hiszen a befektetéseknek a tulajdonos számára átlátható módon életképesnek kell lenni és a cégcsoporton belül vagy a tanácsadói piacon hozzáférhető a megvalósításhoz szükséges szakismeret. Az MVM Csoport a legbonyolultabb energetikai beruházást is képes saját erőforrásaira, leányvállalataira és szakmai partnereire támaszkodva, jogszerűen megvalósítani.

Az ország egyik legjelentősebb energetikai vállalatcsoportja nem szorul off-shore cégek közbeiktatására. Saját, nemzetközileg is elismert mérnökiroda, kivitelező cég, beruházási tapasztalat áll rendelkezésre, az MVM Csoport tenderein rendre nemzetközileg elismert, professzionális cégek indulnak.

Az MVM-ben nem lelhető fel olyan érdemi dokumentum, amely igazolná a vizsgált ügyletek szakmai megalapozottságát, előkészítettségét – továbbá olyan sem, amely üzleti előnyöket biztosító pénzügyi utalásokat indokolna vagy igazolná a korábban átutalt, hiányzó összegek felhasználását. Ilyen dokumentumokat az előző vezetés sem adott át.

Függetlenül az előző felvetésektől, felelős gazdasági döntés – különösen, ha állami vállalatról van szó – kizárólag kellő szakmai megalapozottság esetén, kellő körültekintés mellett hozható. Az MVM jelenlegi vezetésének nem állnak rendelkezésére olyan számítások, elemzések, beruházási programok, melyek az ügyletek üzleti megalapozottságát igazolták volna – közölte az MVM Csoport.