Nyomoznak az Emfesz egydolláros eladása miatt

2009.06.22. 12:33 Módosítva: 2009.06.22. 14:27
Különösen jelentős vagyoni hátrány okozásának megalapozott gyanújával indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a magyar földgázpiac negyedét uraló Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft., az Emfesz kalandos tulajdonosváltása miatt. A céget május elején vette meg egy dollárért egy rejtélyes apró svájci cég, amelynek tulajdonosairól a magyar hatóságok hivatalosan a mai napig nem tudnak semmit. A Magyar Energiahivatal vezetője azonban részt vett az addigi ukrán tulajdonost kijátszó üzlet titkos előkészítésében.

Az Index információi szerint a Magyar Energiahivatal elnökét, Horváth J. Ferencet előre beavatták annak a furcsa tranzakciónak az előkészületeibe, amelynek során a Emfesz két vezető alkalmazottja "lecserélte" a cég tulajdonosát. A hivatalnak azért kell jóváhagynia az energiaszolgáltatók tulajdonváltását, hogy meggyőződhessen arról, egy-egy akvizíció nem torzítja-e el a versenyt egyes szereplők túlzott piaci súlya miatt, illetve nem veszélyezteti-e a fogyasztók ellátásbiztonságát.

Az Emfesz vezérigazgatója, Góczi István és helyettese, Gazda Tamás egy egymás között megkötött adásvételi szerződéssel az eddigi hírek szerint 1 dollárért átvitte az energiaszolgáltató céget az ukrán milliárdos, Dimitrij Firtas cégéttől, a Mabofitól egy kis svájci offshore vállalkozáshoz, a RosGas AG-hoz. Az üzletben egy régi felhatalmazást felhasználva Góczi képviselte – Firtas tudta és beleegyezése nélkül – eladóként a Mabofit, Gazda pedig vevőként a RosGast, amelyben az év eleje óta szintén igazgatói rangban volt.

Feljelentés, nyomozás

Az április 28-án nyélbeütött adásvétel miatt a Mabofi feljelentést tett. A Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya június 9-én értesítette a cég ügyvédjét, Bárándy Péter egykori igazságügyi minisztert, hogy megindították a vizsgálatot. A rendőrök különösen jelentős vagyoni hátrány okozásának megalapozott gyanújával kezdték meg a nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Hivatalosan még nem derült ki, hogy valójában kinek a kezébe került a 220 milliárdos forgalmat, és 6 milliárdos nyereséget produkáló Emfesz, amely az eladás pillanatában több tízmilliárd forintot parkoltatott bankszámláin. Valamit azért a Magyar Energiahivatal sejthetett, mert az ügyletet előnyös csereként próbálta bemutatni a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban.

Hallgat a hivatal

Vigasi Csaba, az energiahivatal sajtósa az Index megkeresésére az ügyről csak annyit közölt: "A Mabofi Holding Ltd. a jogi képviselői útján keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz, így az ügy nincs véglegesen lezárva. Mivel ez egy folyamatban lévő eljárás, a hivatal további információt nem tud nyújtani."

A szóvivő nem volt hajlandó elárulni azt sem, hogy a RosGas benyújtotta-e a hivatalhoz a tulajdonosi szerkezetét ismertető dokumentumokat. Pedig be kellett volna, mert a hivatal elnöke, Horváth J. Ferenc a tranzakció előtt, április 29-én azzal a feltétellel engedélyezte a svájci cégnek a befolyásszerzést, hogy 45 napon belül tájékoztatást ad a valódi tulajdonosokról. Az engedély kiadásakor a RosGasról beszerezhető nyilvános adat csupán annyi volt, hogy egy svájci ügyvéd, Laki András és az emfeszes Gazda Tamás az igazgatói. A határidő a múlt héten lejárt.

Minisztériumi forrásaink szerint az elmúlt hetekben a MEH azzal indokolta Gócizék kérelmének feltűnően gyors, egy munkanap alatt lezavart elbírálását, hogy egy Gazprom-közeli vállalkozás könnyebben tudja biztosítani a földgázellátás biztonságát, mint Firtas, aki eddig egy másik érdekeltségén, a Rosukroenergón keresztül szállította Magyarországra a gázt. A forrás azonban április 27-én orosz és ukrán politikai alkuk következtében elapadt.

Úgy tudjuk, Horváth arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy ekkor - tehát a befolyásszerzési kérelem megérkezése előtt - már ismert volt előtte, mit terveznek az Emfesz magyar vezetői. Horváth szerint Gócziék biztosították róla, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az új tulajdonosjelölttel.

Gazpromos vagy sem?

A RosGas Gazprom-közeli cégként való bemutatása egyébként egybevág az ügyletről frissiben, még április végén kiszivárogtatott hírekkel, amelyek szerint az ismeretlenségből felbukkant svájci részvénytársaság valójában az orosz cégóriás leányvállalata. Góczi István erre az üzleti pletykára még akkor is ráerősített, amikor a Gazprom szóvivője Moszkvából cáfolta, hogy közük lenne a Rosgashoz.

Az Emfesz ügyvezetője április 29-én, tehát már az energiahivatal befolyásszerzési engedélyének birtokában nyilatkozta a Népszabadságnak: "az, hogy a Gazpromnak nincs viszonya a RosGashoz, és nem tartozik a Gazprom-csoporthoz, még nem azt jelenti, hogy ne tartozna a Gazprom „üzleti érdekkörébe". Őt legalábbis a Gazpromtól így tájékoztatták."

Információink szerint a MEH-elnök magyarázatai nem elégítették ki Hónig Péter energiaügyi minisztert, ezért Horváth J. Ferencet hétfőre személyes meghallgatásra hívták a tárcához.

Vélhetően részletesebb indoklásra szorul, hogy a gázellátás nagyobb biztonságára hivatkozva miért kapott támogatást a RosGas, amikor az engedélykérelemhez semmilyen hivatalos garanciát nem tudott mellékelni a jövőbeni beszerzésekről. A tulajdonosváltás óta eltelt közel két hónapban a kockázatok pedig nemhogy csökkentek volna, hanem inkább fokozódtak.

Honnan lesz gáz?

Az Emfeszhez külföldről továbbra sem érkezett egy köbméter gáz sem, az ügyfeleket kizárólag a magyar piac szereplőitől, főként az E.Ontól és a Főgáztól másodkézből beszerzett energiahordozóval tudják kielégíteni.

A zavaros tulajdonosi helyzet ráadásul nemcsak a céggel szerződésben álló negyven önkormányzat, valamint sok ezer ipari és lakossági ügyfél, hanem a magyar gazdaság egésze számára is bizonytalanságot okozott. A Emfesznek augusztustól napi 10-12 millió köbméternyi gázt kellene betöltenie a hazai stratégiai gáztározóba, miután korábban a cég nyerte meg a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség által arra kiírt tendert.