Az újlakások fejlesztői nem nagyon engednek az árból

2009.06.23. 06:44 Módosítva: 2009.06.23. 06:53
A lakóingatlan-piacon a forgalom mintegy harmada a tavalyinak, ám általános árcsökkenésről mégsem lehet beszélni.

A vevői aktivitás élénkítésére egyes projektekben speciális akciókkal próbálják növelni a volument és a komoly szándékú készpénzes vevőknek egyénre szabott ajánlatot tesznek - mondta Görög Áron, az Otthon Centrum értékesítési vezetője. Minden projektre jellemző az akciós árlista is, ez fejlesztésenként más-más módon könnyíti meg a vásárlást, vagy ajándék garázzsal vagy 7-10 százalékos árengedménnyel a vételár meghatározott részének befizetésekor. Van olyan ajánlat, amelyik 15 százalékos kedvezményt kínál, ha adott határidőig összejön 15 vásárló, máshol bizonyos fejlesztésekben készült lakásokra nyújtanak öt százalék körüli engedményt - ez nagyjából a reális szint, amit megengednek maguknak a fejlesztők.

Az engedmények leginkább csak a kész vagy az ahhoz közeli projekteken segítenek, a piacon jelen lévő néhány készpénzes vevő is ezekből válogat és változtatja ízlése szerint az adásvételi szerződés kondícióit. Lényeges változás a júliusi áfaemelés után sem lesz - véli Görög Áron.

Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó vezetője a forgalom drasztikus visszaesése ellenére sem tapasztal általános árcsökkenést. Mint mondja, az újonnan épült lakások piacán alapvetően a fejlesztő pozíciója határozza meg az ár alakulását. A fejlesztők egy része kitartja az árakat abból a megfontolásból, hogy mivel új projekt lényegében tavaly ősz óta nem indult, a piac a készletet szívja fel, így előbb-utóbb minden lakás elkel. Csakhogy Nagy szerint ez a jelenlegi, havi 150 lakásos értékesítési ütemet és a 4-5 ezer eladatlan lakást figyelembe véve akár két-három évre is elhúzhatja az eladásokat.

A már említett akciók egyik felét olyan külföldi, rendszerint spanyol vagy izraeli beruházók adják, amelyek az ország elhagyására készülnek, így számukra megéri, ha az utolsó 10-20 lakáson 10-15 százalékos diszkonttal adnak túl. Óvatosságra int Nagy a piaci átlagnál lényegesen nagyobb kedvezményt nyújtó fejlesztőkkel szemben, akik valószínűleg a bank nyomására próbálnak mielőbb bevételhez jutni. Szerinte ezeknél a projekteknél a befejezés nem garantált.

Egyelőre a használtlakás-piac sem reagált általános áreséssel a válságra, a kínálati árakban nincs látható csökkenés minden területre kiterjedően, a tulajdonosok különösen a nagyobb presztízsű kerületekben, a II.-ban és a XII.-ben, valamint az Újlipótvárosban tartják az árakat - tette hozzá Nagy. Azonban a város más részein érzékelhetően megnőtt az alkukészség, az 5-10 százalék mindenképpen, a paneleknél pedig a 15-20 százalék is bekalkulálható.