Hat százalékkal csökken a GDP

2009.06.23. 16:24
Az idei új GDP előrejelzését a márciusi 4-5 százalékos visszaesés után 6,0 százalékra rontotta a Kopint-Tárki Zrt., miközben inflációs prognózisát 5,2 százalékra emelte a márciusi 3,7 százalékról.

A nemzetközi konjunkturális helyzet tavasz óta nem sokat javult, de az általános pesszimizmus valamelyest mérséklődött - jellemezte az összképet Nagy Katalin kutatásvezető. A Magyarország számára meghatározó piacok közül a német gazdaság idén 6 százalékkal esik vissza, az osztrák 3,7 százalékkal, az olasz 4 százalékkal, az Európai Unió régi 15 tagja átlagosan ugyancsak 4 százalékkal - jelentette be Palócz Éva vezérigazgató.

A Kopint-Tárki jövőre már 0,4 százalékos növekedést vár az eurózónában, legfontosabb partnereink közül várhatóan csak Ausztriában csökken a gazdaság, 0,3 százalékkal, ugyanakkor Németország már 0,4 százalékos, Olaszország 1,1 százalékos növekedésre lesz képes.

A magyar GDP az idén 6 százalékkal zsugorodik - mondta Palócz Éva. Ugyanannyi a valószínűsége az 5 százalékos, mint a 7 százalékos visszaesésnek, de kizárható az 5 százaléknál kisebb, illetve 7 százaléknál nagyobb csökkenés. A vezérigazgató hozzáfűzte, hogy "a második negyedévi adatoktól nem szabad megijedni, mert várhatóan rosszabbak lesznek, mint az első negyedévi - különböző statisztikai szempont szerint publikált - GDP adatok", amelyek a naptári és szezonális hatást figyelembe véve 5,4 százalékos, a nyers adat szerint 6,7 százalékos visszaesést mutattak.

A bázishatás miatt ugyanis az év utolsó negyedévében már pozitív GDP adat is elképzelhető - magyarázta Palócz Éva, aki a KSH által mért első negyedévi 218 milliárd forint összegű készletleépítés kapcsán esetleges mérési problémákra is felhívta a figyelmet. A GDP termelési oldalán a Kopint-Tárki új prognózisa szerint idén az ipari termelés 14-15 százalékkal zuhan, az építőiparé 4, a mezőgazdaságé 10-15 százalékkal, ez utóbbi hozzáadott értéke 15-20 százalékkal.

A GDP felhasználási oldalán mind a háztartások fogyasztása mind a beruházások 7 százalékkal csökkennek, a külkereskedelmi forgalomban közel 3 százalékkal nagyobb ütemben esik vissza az import (-17 százalék), mint az export (-14,5 százalék), ennek nyomán a külkereskedelem várható árutöbblete közel kétmilliárd euró lehet.

A Kopint-Tárki előrejelzése szerint a folyó fizetési és tőkemérleg hiánya 2009-ben 1,8 milliárd euró lesz a tavalyi 7,8 milliárdos deficit után, ami GDP arányosan idén 2,0 százalék a tavalyi 7,3 százalékkal szemben. Az államháztartás helyzetét elemezve Palócz Éva megállapította: az IMF által jóváhagyott, GDP arányosan 3,9 százalékos deficitcél biztosan tartható, sőt "tartalmaz némi tartalékot is, így takarékos és józan gazdálkodás esetén a 3,5 százalékos hiány is elérhetőnek látszik, amihez az kell, hogy az év végén ezeket a bizonyos tartalékokat ne ossza szét a kormány".

A kutatóintézet az euró 2009. évi átlagos árfolyamát 285 forintra várja, a hordónkénti átlagos olajárat pedig 65 dollárra. Jövőre a magyar gazdaság 0,5 százalékkal nő, az átlagos évi infláció 5,5 százalék lesz a Kopint-Tárki új előrejelzése szerint.