70 milliárdot kaszál az állam a benzin drágításával

2009.06.25. 08:21 Módosítva: 2009.06.25. 08:31
Soha nem látott mértékű benzin- és gázolajár emelkedésre lehet számítani július 1-től a hazai kutaknál annak nyomán, hogy egyszerre növekszik a jövedéki adó és az áfakulcs. Ezeknek az adóemeléseknek köszönhetően a költségvetés éves szinten mintegy 70 milliárd forint többletbevételhez jut.

Mint korábban megírtuk, a hazai üzemanyagárak 7 százalék körüli mértékben fognak emelkedni július 1-től. A benzin és a gázolaj a jövedéki adó és az áfakulcs emelése miatt drágul. Az adóváltozások hatására a benzin adótartalma 56, a gázolajé pedig 53 százalékra emelkedik.

b2090623 1.gif

Ezek az adóváltozások a Portfolio.hu számításai szerint nagyságrendileg 70 milliárd forintos költségvetési többletbevételt fognak eredményezni éves szinten. Azaz – tekintve hogy az üzemanyag-fogyasztás nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a két félév között – az idei évben 35 milliárd forintos pluszra számíthat az állam az autósoktól és a fuvarozóktól.

A pluszbevétel kiszámítása során a Portfolio.hu a MÁSZ adataiból indult ki, ez a szervezet a piacnak körülbelül a 85 százalékát fedi le. A töltőállomások forgalmánál 30 százalékos fuvarozói arányt tételeztek fel a gázolaj esetében, mivel a legnagyobb fuvarozók saját kutakat használnak.

Emellett a fuvarozók által nem töltőállomásokon felhasznált gázolaj mennyiségét a jövedéki adó bevételek alapján 2 milliárd literre becsülték, míg az erre az évre várt fogyasztást a személyautóknál az első negyedéves volumen dinamika alapján kalkulálták, míg a fuvarozók esetében 20 százalékos visszaeséssel számoltak.

Az elemzés során mindezeken túl, tekintve hogy az üzemanyagok kereslete erősen árrugalmatlan, nem számoltak az árnövekedésből adódó kereslet-visszaeséssel, valamint a fuvarozóknál esetében az áfa-visszaigénylés miatt csak a jövedéki adó emelkedésének hatásával számoltak. Ezzel együtt a számos bizonytalansági faktor miatt az alábbi számítás nem pontos, a nagyságrendet azonban véleményünk szerint kiválóan szemlélteti.

b1090626.gif