Hollóháza: egyeztetne a hitelezőkkel az állam

2009.06.25. 05:26
Miután sikertelenül próbálták eladni a Hollóházi Porcelánt, az állami tulajdonos most a fizetésképtelenségét próbálja megelőzni. Az állami cég helyzetét könnyíti,, hogy többségében állami intézmények, illetve partnerek a hitelezői.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács szerint a fizetési nehézségekkel küszködő Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. helyzetét az oldhatja meg, ha a menedzsment megegyezik a hitelezőkkel.

A tanács szerdai határozata szerint nem írnak ki új pályázatot a cég eszközeinek és készleteinek értékesítésére, ehelyett a menedzsment próbáljon megegyezni a cég hitelezőivel, amelyek többségében állami intézmények, illetve partnerek - mondta Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője.

A porcelángyár értékesítésére kiírt legutóbbi, májusban zárult pályázaton sem volt ajánlattevő. A Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. összes porcelán késztermé­kének, tárgyi eszközeinek és immateriális javainak értékesítésére 2009. május 5-én meghirdetett nyilvános, egyfordulós pályázatra a május 19-i határidőig nem érkezett ajánlat. A tendert így az értékelőbizottság eredménytelennek nyilvánította.

A pályázati felhívás szerint a késztermékek minimálára nettó 350 millió forint volt, a tárgyi eszközöké és immateriális javaké pedig nettó 400 millió forint. Az ajánlattevőnek vállalnia kellett volna a megvásárolt eszközök további működtetését és a tevékenység folytatását öt éven keresztül. A nyertes a márkanév használatához fűződő jogokat is megkapta volna.

A cég belföldi értékesítése 2006-ban még 1 milliárd forint volt, tavaly már a 700 millió forintot sem érte el és - bár még nincs hivatalos mérlegük - a 2008-as üzleti év veszteséges lesz. A jelenleg fizetési nehézségekkel küzdő társaság kintlévősége mintegy 600 millió forint.