Még kevesebb Suzuki készül Esztergomban

2009.06.25. 09:34 Módosítva: 2009.06.25. 09:59
Az év elején tervezett 220 ezer helyett idén csak 190-200 ezer autót gyárt az esztergomi Suzuki, de a beszállítók, így a nekik dolgozó magyar cégek száma érdemben nem változik. Minderről a japán cég új magyarországi vezérigazgatója, Hisashi Takeuchi beszélt a Figyelőnek adott interjúban. Az új cégvezér szerint lehetetlen megmondani, mi jön 2010-ben.

"Rossz év az idei, amelyben a válság túlélése a cél" – mondta Hisashi Takeuchi a Figyelőnek adott interjúban. A Magyar Suzuki Zrt. új vezérigazgatója – aki 2007 októberében került az esztergomi céghez, és idén márciusban lett annak vezetője – azt mondta, hogy a tavalyi 280 ezer után idén várhatóan csak 190-200 ezer autót gyártanak. Mivel kevesebb autót készítenek, az állandó költségeik aránya megnő, ezért "le kell faragni a kiadásokat".

A 2009-es tervekről: "Az év elején még arra számítottunk, hogy elérjük a 220 ezres darabszámot". Hogy ezt ma már miért nem tartják elérhetőenk, annak több oka van. Egyfelől idén többször le kellett állítaniuk a termelést – egyebek mellett az ukrán gázvita miatt –, de nagyobb szerepe persze annak van, hogy jelentősen csökkennek az eladásaik: "idén 50 százalékkal kevesebb autót vásárolnak, mint tavaly... a 12 évig piacvezető Suzuki visszacsúszott a 3. helyre".

Még kevésbé biztatók a 2010-es kilátások: erről a vezérigazgató csak annyit mondott: "becsülni sem tudjuk, meddig csökken az értékesítés". A globális kilátásokról azt mondta, az amerikai piac "még nem érte el a mélypontját", de az Európai Unió is még további "nehéz idők előtt áll". A nemzetközi autóipart jellemző fúziókat ennek ellenére sem tartja jó ötletnek, szerinte a Chrysler kérője, a Fiat is "túl nagy árat fizet ezért a terjeszkedésért".

A kilátások romlása miatt Hisashi Takeuchi azt mondta, a takarékosság célja már kifejezetten az, hogy elkerüljék a veszteséges működést. A kiadások és a termelés visszafogása ellenére nem csökken érdemben a beszállítók száma: az esztergomi gyárba 308 helyről – ezen belül 74 magyar cégtől – érkezik szállítmány, ezek száma "érdemben nem változott a krízis miatt".