Mrs. Istvan Kocsis egymilliárddal tartozik

2009.06.29. 08:30 Módosítva: 2009.06.29. 08:53
Egy, a brit cégnyilvántartásból letölthető nyilvános cégdokumentum szerint „Mrs Istvan Kocsis” a valódi tulajdonosa annak a brit bejegyzésű, offshore hátterű cégnek, amely nagyjából egymilliárd forintért adott bérbe egy horvátországi szállodát az MVM leányvállalatának, de a szerződésbontás után nem fizette vissza a bérleti díjat. Kocsis István, az MVM akkori, a BKV jelenlegi vezérigazgatója szerint sem neki, sem a feleségének nincs köze a céghez, és jogi lépésekre készül „névazonosság vagy rosszhiszemű névhasználat miatt”.

Az MVM-nél belső vizsgálat zajlik, mert több mint tízmilliárd forint került tavaly az állami tulajdonú óriásvállalattól offshore cégekhez. Mint arról beszámoltunk, az egyik offshore hátterű vállalkozás horvátországi szállodát adott bérbe évtizedekre az MVM leányvállalatának, de a szerződésbontás után nem fizette vissza a bérleti díjat, és a szállodát sem adta át.

Az MVM 2008. január 14-én 4,3 millió eurós (akkori árfolyamon 1,1 milliárd forintos) kölcsönt adott horvátországi leányvállalatának, a NIKER d.o.o.-nak „az MVM Csoport munkavállalói színvonalas üdültetésének finanszírozása céljából” 2032. decemberi lejárattal. A szerződést az MVM részéről Kocsis István vezérigazgató, a NIKER részéről Varga-Sabján László ügyvezető írta alá.

SZT9205

A NIKER ebből a pénzből 3,5 millió eurót fizetett a brit bejegyzésű, offshore hátterű Jadran Investments Limited nevű cégnek, amellyel még 2007 novemberében kötött szerződést a vodicei Hotel Bili Kamen nevű szálloda haszonbérletéről. A NIKER további 777 ezer eurót fizetett a horvát adóhatóságnak a szállodaügylet áfakötelezettsége fejében.

A NIKER és a Jadran néhány hónappal ezután, 2008. július 17-én közös megegyezéssel szerződést bontott. A két időpont közé esik az MVM vezetőváltása: május végén Kocsis Istvánt Mártha Imre váltotta az állami tulajdonú óriásvállalat vezérigazgatói székében.

A NIKER és a Jadran közötti szerződés értelmében a Jadrannak átutalt bérleti díj visszajár, ennek biztosítására a NIKER a Jadran-szerződés felbontásakor jelzálogot jegyzett be 3,5 millió euró értékben a bérbe vett szállodára. A jelzálogszerződést a szálloda állítólagos tulajdonosaival, a Flos d.d. nevű horvát és a Clydena Ltd. nevű ciprusi céggel kötötték.

A Jadran fizetési kötelezettsége 2009. január 19-én lejárt, de az ismeretlen tulajdonosi hátterű vállalkozás nem törlesztett, így az MVM-nek most a horvát szállodára bejegyzett jelzálogból kellene visszakapnia a 3,5 millió euróját, az áfáról nem is beszélve.

Egymilliárdos veszteség

A vodicei Hotel Bili Kamen azonban nem biztos, hogy megér 3,5 millió eurót, és a jelzálogjoggal sincsen minden rendben. A horvát hatóságok elutasították a NIKER elidegenítési és terhelési tilalomra vonatkozó kérelmét, vagyis fennáll a veszélye, hogy a szállót eladják vagy további adósságokat terhelnek rá.

SZT9211

Az ügyletből az MVM-nek kára származhat azért is, mert eltérő összegekről szólnak a szállodáról készült értékbecslések. A szállodatulajdonos horvát Flos d.d. jegyzett tőkéje online céginformációs adatok alapján 2,4 millió euró, a Hotel Bili Kament pedig ingatlanügynökségek is árulják, a neten 3,7 millió euróért hirdetik. De az MVM-nek van olyan értékbecslése is, amely szerint a hotel piaci értéke mindössze 1,7 millió euró.

Az MVM-nél zajló belső vizsgálat megállapította, hogy az MVM által a NIKER-nek adott kölcsönről nem született igazgatósági döntés, és a NIKER sem kérte az MVM hozzájárulását ahhoz, hogy üzletet kössön a Jadran Investments Limiteddel. Az üzlet megkötésekor azt sem vizsgálták, hogy a Jadran rendelkezik-e a szóban forgó szálloda haszonbérleti jogával. Az MVM auditbizottsága a szállodaügyből 985 millió forintos vagyonvesztéssel kalkulál, a külső szakértőkkel készült jogi szakvélemény szerint az ügyletben részt vevő vezető tisztségviselőkkel szemben felmerül a sikkasztás és a hűtlen kezelés gyanúja.

A vodicei szálló haszonbérleti szerződésének megszüntetését a Jadran részéről egy bizonyos Alexander Gerstl írta alá meghatalmazottként.

Cikksorozatunk előző részeiből kiderült, hogy Alexander Gerstl annak a Szász Andrásnak üzlettársa, aki az MVM-nél Kocsis István tanácsadója volt. Kocsis István vezérigazgató regnálása idején Szász András megbízási szerződéssel, külső tanácsadóként működött közre az MVM munkájában, feladata „a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése” volt. Ez a megbízása a vezérigazgatóváltást követően, 2008. június 30-án szűnt meg az MVM-nél. Szász András képviseli azokat az offshore cégeket is, amelyek ugyanebben az időszakban Kapolyi László cégeivel kötöttek hasonlóan kétes üzleteket.

Az MVM az üggyel kapcsolatos érdeklődésünkre márciusban azt közölte, hogy a társaság 2008 júniusában kinevezett vezetése azután, hogy tudomást szerzett az ügyletről, számos lépést tett, hogy a kárt enyhítse, illetve a cég érdekeit érvényesítse. Az új cégvezetés valamennyi rendelkezésére álló jogi eszközt igénybe vesz azért, hogy a korábban átutalt összeghez hozzájusson, és a cég kárát a lehető legkisebbre szorítsa. Ebben a társaság neves nemzetközi ügyvédi irodák és a horvát helyi hatóság támogatását is igénybe veszi.

Miután az MVM többszöri ismételt próbálkozás ellenére sem tudta birtokba venni az ingatlant, mert a tulajdonos azt nem adta át, az MVM vezetése további lépésekre kényszerült. Miután lejárt a visszafizetés határideje, a társaság intézkedett a követelés behajtásáról, illetve jelzálogjogból történő kielégítéséről.

SZT9338

A titokzatos Mrs. Istvan Kocsis

A brit kormányhivatal, a Companies House interneten elérhető, fizetős cégnyilvántartásában tizenkét hivatalos dokumentum található a Jadran Investments Limited nevű cégről. Ezek egyikében az áll, hogy a társaság valódi tulajdonosa „Mrs Istvan Kocsis”.

A dokumentumok tanúsága szerint a 2007. március 28-án alapított cégnek a 2008. március 31-én véget ért üzleti évben sem bevételei, sem kiadásai nem voltak, saját tőkéje 5000 angol font, egy bristoli könyvelőcég meghatalmazott igazgatója képviseli, és egyetlen részvényese egy, az offshore adóparadicsom Brit Virgin-szigeteken, Tortolán bejegyzett strómancég.

A brit bejegyzésű Jadran Investments Limited nem azonos a weben is jelen lévő, horvátországi ingatlanokat hirdető Jadran Investments Plc. nevű, észtországi székhelyű ingatlancéggel, az angol cégnek semmiféle említését vagy aktivitását nem sikerült felkutatnunk az MVM-es szállodaügyleten kívül.

A Jadran Investments cégpapírjait szerettük volna megmutatni egy nemzetközi könyvvizsgáló cég szakértőinek, ők azonban elzárkóztak, és hevesen aggódni kezdtek, amikor megtudták hogy kiről van szó. Egy neve elhallgatását kérő, offshore cégekkel foglalkozó szakértő viszont érdeklődésünkre azt mondta, hogy angol bejegyzésű cégeknél az „ultimate controlling party” a valódi tulajdonos megnevezése, „azt jelenti, hogy nála van a bankkártya, valójában az övé a cég”.

Kocsis szerint névbitorlás

Kocsis István érdeklődésünkre azt mondta, hogy nem tudja kié a Jadran Investments Limited, neki és a családjának semmi köze sincs a céghez. A cégbírósági irat miatt jogi lépésekre készül a Jadran ellen, „hogy tisztázzák hogy kiről van szó, mert a névaznosság vagy a névbitorlás félreértésekre adhat okot. Ha a Jadran nem tisztázza magát, büntetőfeljelentést fogok tenni ellene” – mondta az MVM volt vezérigazgatója, aki most a BKV-t vezeti.

Szász András, Kocsis István volt tanácsadója, az MVM-ügyben érintett offshore cégek képviselője, a Jadran nevében eljáró Alexander Gerstl üzlettársa megkeresésünkre azt nyilatkozta, hogy „amit biztonsággal állíthatok, hogy a cég igazgatója angol. Tudomásom szerint a cég tulajdonosai horvátok, de ezt a kérdést soha nem vizsgáltuk. Kocsis úr és felesége neve az adásvétel és a bérbeadás kapcsán soha nem merült fel”. Alexander Gerstl-t nem sikerült elérnünk.

Tringer Ágoston, az MVM kommunikációs vezetője érdeklődésünkre azt közölte, hogy az MVM-nek a mai napig nem sikerült a kérdéses ingatlant sem birtokba, sem használatba vennie, illetve a korábban kötött bérleti szerződés keretében előre átutalt összeg visszafizetésére sem került sor.

A cikket itt lehet kommentálni