Vizsgálat indult az újabb kizárásos sztrádatender miatt

2009.06.29. 22:53 Módosítva: 2009.06.29. 23:36
Megindította az eljárást a legutóbbi kizárásos útépítési tender nyomán a Közbeszerzési Döntőbizottság. Az M0-s déli szektorának új, 51-es főút és M5-ös közötti szakaszára kiírt pályázatra legolcsóbb ajánlatot benyújtó konzorciumot kizárták, ezért az jogorvoslatot kért. A KDB legkésőbb harminc napon belül dönt, addig is megtiltotta a szerződéskötést, mondván: valószínűsíthető a jogsértés.

Június 15-én jelentette be a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt., hogy a betonutas Dunai György tulajdonában lévő Euroaszfalt vezette, többek között a Vegyépszer két cége alkotta konzorcium nyerte az M0-s déli szektorának új szakaszára kiírt közbeszerzési eljárást. A 6 kilométeres, kétszer háromsávos plusz leállósávos út megépítésére hatan pályáztak, két jelentkezőt a NIF kizárt.

A kizárt pályázók egyike, a spanyol Sedesa és a Szeviép alkotta konzorcium – amely tagjai egyebek mellett az M43-as egyik szakaszát is együtt építik – adta a legkedvezőbb, 9,69 milliárd forintos ajánlatot (nagyjából hatvanmillióval építettek volna olcsóbban, mint a győztesek). A NIF indoklása szerint azonban a pályázatuk nyolc ponton is érvénytelen volt, ezért nem vették figyelembe az elbírálásnál.

DEGER20090518036

Baranyi Sándor, a Szeviép vezérigazgatója a döntés másnapján megerősítette az Index értesülését, miszerint nem fogadják el a NIF döntését, hanem jogorvoslatot kérnek a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, ahogy akkor fogalmazott: "hogy mondja ki: szabálytalanul és alaptalanul zártak ki minket".


Lapunk információi szerint a konzorciumot vezető Sedesa végül a múlt héten, 23-án nyújtotta be jogorvoslati kérelmét a KDB-hez. A döntőbizottság tudomásunk szerint már másnap el is indította az ügyben a jogorvoslati eljárást. Az érintetteknek öt napon belül, tehát e hét közepéig jelezniük kell az eljárással kapcsolatos észrevételeket, míg a NIF-nek azonnal be kellett küldenie minden, az üggyel kapcsolatos okiratot.

A birtokunkba került dokumentumban a döntőbizottság úgy fogalmaz: megítélése szerint "a jogorvoslati eljárással kapcsolatban rendelkezésre álló iratok alapján valószínűsíthető a jogsértés", ezért ideiglenes intézkedésként a "még meg nem kötött szerződés megkötését megtiltja".

A szerződéskötési tilalom nem meglepő, ez bevált gyakorlat az olyan esetekben, ha egy tender vesztese a KDB-hez fordul. A Sedesa ezt az ideiglenes intézkedést kérte is a döntőbizottságtól, de a NIF már a Szeviép-vezér bejelentését követően közölte, hogy amíg a KDB végleges döntése meg nem születik, nem köthet szerződést a győztesnek nyilvánított konzorciummal.

A KDB eljárása 15, ha tárgyalást is tartanak, 30 napon belül be kell, hogy fejeződjön. Vagyis július második felére biztosan eldől, hogy az Euroaszfalt vezette konzorcium kezdheti-e meg várhatóan valamikor ősszel a 85 százalékban európai uniós támogatásból finanszírozott építkezést, vagy a beruházásra új tendert kell-e kiírni.

Az elindított eljárásról szerettük volna megkérdezni a Sedesát, ám a cég illetékesét nem sikerült elérnünk. A NIF korábban azt közölte: a nyolc érvénytelenségi indok közül négy a műszaki-szakmai alkalmasságot biztosító erőforrásszervezet bevonásával függött össze. Emellett volt egy formai jellegű hiba, egy, a beárazott költségvetéssel összefüggő, továbbá a a pályázó nem tudott az ajánlattevő vízgazdálkodási építmények területre vonatkozóan megfelelő felelős műszak vezetőt megajánlani, és nem mutatta be a megajánlott eszközök elhelyezkedését sem.