Százmilliós kár érte a Cerbonát

2009.06.30. 22:58
A fuzárium-toxinnal szennyezett durum darát szállító bajai malom miatt százmillió forintos kár érte a Cerbonát, amelynek tésztákat kellett visszavonnia. Az eset miatt a jövőben szigoríthatnak a beszállítókkal szembeni ellenőrzéseiken.

A Cerbona Zrt. 117 tonna tésztát hívott vissza, és 137 tonnát zárolt a saját raktárukban, mivel a minőségi tanúsítvány ellenére fertőzött volt a bajai malomból származó durum dara. A céget százmilliós kár érte, ezért a jövőben szigoríthatnak a beszállítókkal szemben.

A Cerbonán kívül több mint húsz helyre szállított a bajai malom, de csak a fehérvári cég ellenőrzésén akadt fenn. A fuzárium-toxinnal szennyezett tészták július 31-ig érkeznek meg a cég telepére, utána semmisítik meg azokat.

A Cerbona saját alapanyagait használja fel a termékeihez, csak a durum búzából készült darát szerzik beszállítóktól. A saját kukoricájukat és búzájukat már a beérkezéskor ellenőrzik, a beszállítóknak pedig független laboratóriumok szakvéleményét kell csatolniuk. A minőségirányítási rendszerben előírtaknak megfelelően rendszeresen ellenőrzik a késztermékeket is, így derült fény a szennyezettségre, mondta Szabó István Tivadar, a cég vezérigazgatója.

A Diamant Malom Kft. minden esetben minőségi bizonyítványt csatolt a termékhez, ezek után elképzelhető a beszállítókkal szemben szigorítás a cégnél, most gondolják végig, mit tehetnek, tette hozzá.

Két termékét vonta vissza a Cerbona az egészségügyi határértéket meghaladó deoxinivalenol (DON) fertőzöttség miatt: a 2011. május 13-a és 2011. június 18-a között lejáró félkilós Durillo és az ömlesztett Durum márkanevű száraztésztákat. A laborvizsgálatok június 19-én mutatták ki a toxint. Ekkor már zárolták a raktáron lévő készletet, és hatósági vizsgálatot kértek. Az eredmények 25-én érkeztek meg, a boltokból akkor vonták vissza a tésztákat.