Gázhiány miatt áll a termelés

2009.07.01. 16:12
Gázgondok miatt átmenetileg leáll a termelés a salgótarjáni öblösüveggyárban. A gyár és az Emfesz között a szerződés is megszűnt.

Átmenetileg leállt a termelés a salgótarjáni öblösüveggyárban, mivel nem érkezett gáz szerdán a gyárba, ezzel egyidejűleg a szerződés is megszűnt az R-Glass Hungary Kft. és a szolgáltató Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi Kft. között - mondta Istvanoszki Kálmán, a gyár gazdasági igazgatója.

Három gázszolgáltatói ajánlattal rendelkeznek, elképzelhető, hogy már csütörtökön megkötik az új szerződést. Istvanovszki Kálmán tájékoztatása szerint az Emfesz Kft.-nek a tulajdonosi helyzet rendezése miatt voltak problémái a szállítással. az Emfesz visszaadta a kapacitást a gyárnak, erről nyilatkozott, és hozzájárult más szerződés megkötéséhez.

A kemence állapota a leállás idején nem károsodik, árammal és olajjal át tudják hidalni a helyzetet. Az R-Glass Hungary Kft. néven működő salgótarjáni öblösüveggyárnak közel 400 millió forintos tartozása van az Emfesz felé. Ezzel kapcsolatban az igazgató azt mondta: a tartozás rendezésére megállapodást kötöttek, de mivel a szállító magas kötbért és kamatokat számolt fel, a pontos összeget még tisztázzák.

A 277 embert foglalkoztató öblösüveggyár árbevétele tavaly meghaladta a kétmilliárd forintot. A társaság 90 százalékban exportra termel, Európa országaiba szállít, és megtartotta hazai nagy vevőit is. Géczy Józsefné titkárságvezető korábban az mondta, hogy a 2006 októberétől szlovák tulajdonban lévő gyárnak a pótlékokkal együtt 420 millió forintos adótartozása, ugyanakkor 120 milliós áfa-visszaigénylési lehetősége is van. Van megrendelésük, és biztosítják a folyamatos termelés feltételeit.