Bizonytalan az Ajka Kristály sorsa

2009.07.06. 07:49

Bár az Ajka Kristály Üvegipari Kft. szeptember elejéig csődvédelmet élvez, a társaság jövője továbbra is bizonytalan - mondta a Napinak Szegőné Kemerle Judit, a Vectigalis Zrt. vagyonfelügyelője. Az egyik legnagyobb gond, hogy a gazdasági válság leginkább a luxusiparnak azt az ágát hozta nehéz helyzetbe, amelyben a társaság működik. A cég rendelésállománya az utóbbi hónapokban 35-40 százalékkal csökkent, ráadásul a prognózisok szerint az iparág világszerte nehezen áll majd talpra. Tovább növeli a gondokat, hogy a kft. adóssága is napról napra nő, mivel a törvényi előírások szerint egy csődvédelem alatt álló társaságnak csak az adó és bér jellegű kiadásokat, valamint a közműdíjakat kell fizetnie. A csődvédelmet a 120 nap lejárta után további 60 nappal meg lehet hosszabbítani, így az Ajka Kristály akár október végéig is a jelenlegi feltételekkel működhet. A védelem meghosszabbításához a hitelezőknek is hozzá kell járulniuk, és nem tudni, türelmük mikor fogy el. A jelenlegi helyzetben újabb létszámcsökkentésre sincs forrás, márpedig a foglalkoztatottak számát folyamatosan a megrendelésekhez kellene igazítani - mondta a vagyonfelügyelő.

A 130 éves cég az év elején jelentette be, hogy csoportos leépítés keretében 220 dolgozójától válik meg. Az elbocsátásokat felfüggesztették, miután ígéretet kaptak munkahelymegtartó támogatásra. (Az Ajka Kristály korábban is kért ilyen jellegű központi támogatást, de elutasították, miután tavaly egy munkaügyi ellenőrzést követően megbüntették.) A társaságnak jelenleg több mint 350 dolgozója van. Szegőné szerint amennyiben a csődeljárás felszámolásba fordul, még kevesebb esély lesz a cég megmentésére. Az 1990-ben létrehozott, mintegy 1300 dolgozót foglalkoztató kft.-t egy évvel később a Fotex-csoport vásárolta meg és jelentős fejlesztéseket hajtott végre.

Az alapítás óta hagyományos kézi munkával készülő termékeket, többek között poharakat, tálakat és vázakat előállító Ajka Kristály az ezredfordulót követő éveket már egyre jobban megszenvedte. A cég problémáit növelte a többszöri energiaár-emelés és a folyamatosan növekvő bérköltségek mellett az erős forint okozta árbevétel-kiesés is.