Visszakúszik 300 forint alá a benzinár

2009.07.06. 13:38 Módosítva: 2009.07.06. 13:41
Bruttó 7 forinttal lesz olcsóbb szerdán 0 órától a benzin a hazai kutakon, miközben a gázolaj ára szintén 7 forinttal csúszik lefelé - tudta meg a Portfolio.hu. A Mol llépése a múlt heti tőzsdei ármozgásokat figyelve nem meglepetés.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű, 7 forintos árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon, ami azt jelenti, hogy a benzin literje átlagosan körülbelül 295-296 forintba kerülhet majd, miközben a gázolajat átlagosan 275-276 forint körül mérhetik.

Az árváltozás nem meglepő, hiszen a tőzsdei üzemanyagárak közül forintban mérve a benziné 10 százalékot csökkent a múlt héten, miközben a gázolaj ára 6 százalékot csúszott lefelé. Dollárban a benzin ára 9 százalékos, a gázolajé pedig 5 százalékos gyengülést mutatott.

Bár a teljes múlt heti adatsort ismerve valóban nem meglepetés a benzinárak mérséklése, pénteken délután az adatok tükrében még erősen úgy tűnt, hogy nem kerül majd sor egy ilyen lépésre. Az utolsó pillanatban azonban az üzemanyagárak még nagyot tudtak esni (az USA-ban nemzeti ünnep július 4-i előkészületek miatt a szokásoshoz képest amúgy kis forgalmú) piacon, így a múlt heti brutális drágulás után most egy komolyabb árcsökkentésnek örülhetünk.