Jövedelmezőbb lesz a pornó

2009.07.07. 07:44 Módosítva: 2009.07.07. 07:44
A kulturális járulék megszüntetésével jelentős mértékben csökkenni fog egyes iparágak és szolgáltatások adóterhelése: az erőszakos filmek készítőinek és a pornóiparnak például 25 százalékos megtakarítást hoz a januártól életbe lépő változás.

Többszöri nekifutás után jövőre megszűnik a kulturális járulék, ezzel mintegy hétezer cég szabadul meg a járulékfizetési kötelezettségtől. A kulturális járulékot 1993-ban vezették be, szabályait a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvény rögzíti - az alap bevételi forrásával kapcsolatban két paragrafusban van összefoglalva a járulékfizetés szabálya. E szerint lényegében minden alkotó tevékenység után meg kellett fizetni a járulékot, kezdve az faberakások készítésétől a szállodaépítésen át a pornófilm gyártásáig.

Általában 0,2 és 3 százalék közötti járulékteher vonatkozott az egyes termékekre és szolgáltatásokra, a két leggyakrabban használt járulékkulcs az 1 százalékos volt, de például 25 százalékos terhe volt minden pornográf és erőszakos alkotásnak, legyen az film, kép vagy telefonos szolgáltatás. Az adó megállapítása önbevallás jellegű volt, vagyis minden cégnek elvileg végig kellett böngésznie a törvény mellékletét, hogy eldöntse, kell-e fizetnie járulékot vagy sem. Ez főleg a külföldi hátterű cégek számára jelenthetett problémát, hiszen egyrészt sehol Európában nincs ilyen típusú adó, másrészt azt egy olyan törvény szabályozza, amelyet biztosan nem forgatnak az átlagos társaságok.

A kulturális tárca és a Nemzeti Kulturális Alap azért ragaszkodott a végsőkig a járulékhoz, mert a bevételt az NKA költhette el kulturális pályázatokra. Az idén 8,7 milliárd forint szerepel a költségvetésben bevétel címén, ennek tíz százalékát viszik el az NKA működési költségei. Utóbbi egyébként nem fog csökkenni jövőre sem a járulék megszüntetése után. Az alapot ugyanis a jövőben az ötös lottó játékadójának 90 százalékából finanszírozzák. Ebből tavalyelőtt - ez a legfrissebb adat - nem egészen 11 milliárd forint bevétel folyt be, vagyis ennek alapján jobban jár az NKA az új rendszerrel.